Nog even en dan kan er weer een rondje singel gevaren worden in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Het herstel van de singel in Utrecht loopt op schema. In juli staat het water al tot aan de Marga Klompébrug in de buurt van de Mariaplaats. In september moeten de werkzaamheden klaar zijn en wordt de hele Utrechtse binnenstad weer omringd door water.
De kademuren bij het stuk onder Hoog Catharijne, de zogeheten Stadskamer, zijn bijna af en het gras is ingezaaid. Daarna wordt er gegraven en zal het water langzaam terugkeren in de stadsbuitengracht.
Paul Manten is verantwoordelijk voor de werkzaamheden in het stationsgebied. Hij is trots dat hij hieraan mag werken. "Ik woon in Nieuwegein en voel mij verbonden met Utrecht. De meeste mensen vinden het ook een mooi project en een heel goed initiatief om dat water terug te brengen. Dus ik geniet er wel van dat als ik er langskom ik hier deel van heb uit mogen maken."

KASTEEL VREDENBURG

Wat nu nog niet zichtbaar is voor de Utrechters is dat je straks ook langs kasteel Vredenburg kunt varen. In de Stadskamer zie je de resten van het kasteel dat in de 16e eeuw is gebouwd in de tijd van Karel V. De Spanjaarden hebben het kasteel gebruikt ten tijde van de belegering. Daarna wilden de Utrechters het kasteel slopen. Het verhaal gaat dat Trijn van Leemput, een Utrechtse vrouw, daar het initiatief toe nam.
Kasteel Vredenburg in de Stadskamer
Kasteel Vredenburg in de Stadskamer © RTV Utrecht / Iris Tasseron
De graafwerkzaamheden in de Stadskamer zijn wel lastig, want onder de grond staan nog restanten van de fundering van Hoog Catharijne. Daarom zal dat zo'n vier weken in beslag nemen totdat de graafmachines bij de Marga Klompébrug gearriveerd zijn.
Het is een kadootje dat je als wethouder kan en mag bijdragen aan het terugbrengen van de singel
Eelco Eerenberg, wethouder stationsgebied Utrecht

GRAS

Aan het plantsoen moet nog veel gebeuren. Bij het Willemsplantsoen komt bijvoorbeeld nog een voetbalveldje, maar eerst wordt ook bij dit deel de kade mooi gemaakt. Op de hellingen naar het water toe zie je nu een groen goedje liggen.
Herman Meurskes die het herstel van de singel leidt, legt uit: "Dat is een biologisch mengsel van graszaad en een soort epoxy om het zand vast te houden zodat het niet wegspoelt en ondertussen ontkiemt het gras. Nu is het groen van de kleurstof, straks is het groen van het gras."
Het gras op het talud langs de singel
Het gras op het talud langs de singel © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Aan de kant van het Willemsplantsoen kun je als het werk allemaal klaar is in het plantsoen liggen of picknicken. Dat wordt een mooi groen stuk volgens Meurskes. "Daar brengen we plasdrasoevers zodat het riet daar kan groeien en eendjes daar in kunnen nestelen. Ik denk dat het over een jaar of tien een prachtig natuurgebiedje wordt."

OPENING

Dat grote feest op 12 september gaat niet door. Het wordt klein en online gevierd dat de stadsbuitengracht is hersteld. Wie denkt dat er dan een plechtige openingshandeling plaatsvindt en dat het water de singel in zal stromen door een druk op de knop, heeft het mis. Het grondwater zal eenvoudigweg langzaam stijgen en vervolgens kunstmatig op hoogte worden gebracht tot het niveau van de rest van de stadsbuitengracht.
Het laatste stuk van de singel dat wordt hersteld
Het laatste stuk van de singel dat wordt hersteld © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Wethouder Eelco Eerenberg is verantwoordelijk voor het stationsgebied en had graag een groot feest gezien, maar het is toch mooi dat de kleinste snelweg van Nederland nu weer plaatsmaakt voor water. "Het is een kadootje dat je als wethouder kan en mag bijdragen aan het terugbrengen van de singel. Het maakt je ook een beetje nederig, want dit is groot, dit gaat honderden jaren terug. Dat je de singel weer mag teruggeven aan de Utrechters en dat je daar een hele kleine bijdrage aan levert."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.