Eerste reacties op versoepeling coronamaatregelen: 'Positief nieuws, maar er blijft veel onduidelijk'

Horeca mag deels weer open, maar er blijven zorgen.
Horeca mag deels weer open, maar er blijven zorgen. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Wat twee weken geleden al werd geopperd, gaat definitief gebeuren: vanaf 1 juni kan weer een biertje worden gedronken op het terras. Het is één van de versoepelingen van de coronamaatregelen die vanavond werden aangekondigd. Naast de horeca zien ook onder meer verpleeghuizen, middelbare scholen en het voortgezet onderwijs versoepelingen tegemoet. "Ruimte die we met elkaar hebben verdiend door de regels na te leven", benadrukte premier Rutte. Toch kan de vlag niet overal uit.
Hoewel het de horeca vrolijk stemt weer gasten te mogen ontvangen, zijn de financiële zorgen met deze versoepeling verre van voorbij. "Ik kan open, maar daar is alles mee gezegd", zegt Tobias Bosman, die naast eigenaar van het Amersfoortse café Van Zanten ook voorzitter is van KHN Amersfoort. "We proberen positief te blijven, maar de capaciteit wordt drastisch verlaagd door de eis om anderhalve meter afstand te houden, ook in de kroeg."
We kunnen wel weer open, maar het is niet zoals het was. Financieel schiet ik er op deze manier niets mee op.
Tobias Bosman, café-eigenaar
De horeca is meer dan een bord eten voor je neus en een biertje geserveerd krijgen, wil hij maar zeggen. "We verkopen sfeer en gezelligheid. Begrijp me niet verkeerd, we zijn allemaal blij dat we onze gasten in de ogen kunnen aankijken en verwelkomen. Maar op vrijdag is normaal een vrijdagmiddagborrel waar iedereen de week bij ons afsluit en tachtig mensen binnen en buiten zitten. Iedereen is met elkaar in gesprek: samen lachen en samen een lolletje maken. We kunnen wel weer open, maar het is niet zoals het was. En financieel schiet ik er op deze manier niets mee op."
Vanaf 1 juni mogen cafés, restaurants, theaters, bioscopen en musea weer open voor maximaal dertig gasten. In tegenstelling tot wat het kabinet eerder zei, wordt het personeel daarbij niet meegerekend. De gasten krijgen een 'checkgesprek', om te controleren of ze geen verkoudheidsklachten hebben. "We hadden de hoop dat dankzij die triagegesprekken mensen toch wat dichter bij elkaar mochten zitten", zegt Bosman. Dat is niet het geval: ook op de terrassen moet men anderhalve meter afstand houden en iedereen moet aan een tafeltje zitten.
De belangrijkste mededelingen van het kabinet
- De aangekondigde versoepelingen kunnen doorgaan
- Horeca gaat 1 juni open, binnen mogen maximaal 30 gasten zijn
- Dat is exclusief horecapersoneel, huisgenoten hoeven de anderhalvemeterregel niet te hanteren
- Basisscholen gaan 8 juni helemaal open
- Kinderen mogen niet met het OV naar school, alleen lopend of met de fiets
- Rutte roept op mee te denken over de anderhalvemetersamenleving
- Wie klachten heeft en zich wil laten testen, hoeft niet meer langs een arts
- Er komt een landelijk telefoonnummer om een coronatest aan te vragen
- Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen bezoek ontvangen
- GGD'en liggen op schema om iedereen op 1 juni te kunnen testen
- Zonder mondkapje in het OV: 95 euro boete

NIEUWE BEZOEKREGELING VERPLEEGHUIZEN

Bij het Gastenhuis in Vleuten is met meer enthousiasme gereageerd op de aankondigingen tijdens de persconferentie van vanavond. De bezoekregelingen in verpleeghuizen waren "onvermijdelijk maar hartverscheurend", zei minister Hugo de Jonge. Vanaf 25 mei kan er in de verpleeghuizen weer bezoek worden ontvangen. Het gaat om één vaste bezoeker per bewoner, op voorwaarde dat er geen besmettingen in het verpleeghuis zijn. Doel is dat alle instellingen vanaf 15 juni weer een vorm van bezoek hebben.
"Dit is wat wij hoopten, en dat is heel goed nieuws voor de families", zegt Diane de Jong van het Gastenhuis in Vleuten, een verzorgingstehuis voor dementerende mensen. "Ondanks dat we een hekbezoek konden doen, voelde het wel heel erg afstandelijk." Het Gastenhuis mag aanstaande maandag alweer bezoek ontvangen omdat er nooit een coronabesmetting is geconstateerd. "Dus dat is lekker vlot."

ANBO: NOG WEL VEEL ONDUIDELIJKHEID

Ook ouderenbond ANBO is blij dat er vanaf maandag weer bezoek mag komen in de verpleeghuizen, maar vindt wel dat er nog veel onduidelijkheid is. "Veel ouderen vragen zich bijvoorbeeld af of ze hun kleinkinderen mogen zien en of ze mogen oppassen. En het kabinet is niet consistent in het beleid wie wanneer beschermingsmiddelen moet dragen", zegt voorzitter Liane den Haan. Waarom is dat in het openbaar vervoer en het bijzonder vervoer bijvoorbeeld verplicht, terwijl zorgmedewerkers niet altijd beschermingsmaterialen hoeven te dragen?"

SPECIALE BOODSCHAP VOOR JONGEREN: 'CHARMANTE UITNODIGING'

Voor jongeren en kinderen had de minister-president vanavond een speciale boodschap. Hij complimenteerde hen met hun aanpassingsvermogen de afgelopen maanden. "Mede dankzij jullie liggen er minder mensen in het ziekenhuis en kan er langzaam meer", zei Rutte.
Hij deed ook een beroep op jongeren. "Wij vinden het belangrijk dat jullie meedenken en meepraten over de toekomst. Praat en discussieer erover op school. We moeten ons aan de regels houden, dat staat niet ter discussie. Maar daarbinnen moeten we naar de beste oplossingen zoeken. Het gaat over jullie toekomst."
"Een erg charmante uitnodiging", vindt Sven Baijens, directeur van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede. "Jongeren hebben minder begrip voor de maatregelen omdat ze het gevoel hebben dat die niet voor hen bedoeld zijn. Dit kan zeker helpen."

FYSIEK ONDERWIJS: 'NIET ALLEEN EEN MENTORUURTJE'

Vanaf 2 juni gaan de middelbare scholen weer open, maar daarbij moet nog wel anderhalve meter afstand worden gehouden. "Scholen krijgen zoveel mogelijk ruimte om tot roosters te komen. De bedoeling is dat er echt weer fysiek onderwijs gegeven wordt en dat de scholen niet alleen opengaan voor een mentoruurtje", zei Rutte. "Het is belangrijk dat het openbaar vervoer niet overbelast raakt als de scholen weer opengaan. Voor leerlingen die ver weg wonen, wordt speciaal vervoer geregeld."
Dat was helemaal een konijn uit de hoge hoed: leerlingenvervoer is altijd de verantwoordelijkheid geweest van ouders
Sven Baijens, directeur Revius Lyceum
Directeur Baijens laat weten "niet per se gelukkig" te zijn met de opmerking over het fysiek onderwijs. "Ik ben benieuwd wat dat precies betekent. Dat houdt in dat wij een aantal zaken tegen het licht moeten houden." Ook het regelen van leerlingenvervoer zorgt voor wat twijfels, hoewel hij verwacht dat dat bij het Revius Lyceum niet voor problemen gaat zorgen. "Dat was helemaal een konijn uit de hoge hoed. Leerlingenvervoer is altijd de verantwoordelijkheid geweest van ouders. Maar bij ons maken er maar weinig leerlingen gebruik van het openbaar vervoer."
De VO-raad, die de belangen van de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, ziet dat de middelbare scholen voor "een uitdaging" staan. "Het is een uitdaging om de school en het onderwijs zo in te richten dat anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Het is een uitdaging om naast onderwijs op school ook onderwijs op afstand te verzorgen. En het is een uitdaging voor leerlingen en ouders om zich aan te passen aan deze bijzondere situatie", luidt de reactie van de raad. Maar blijdschap overheerst. "De interactie tussen leerling en leraar is immers de kern van het onderwijs."

HOGER ONDERWIJS: 'STUDENTEN NIET UIT HET OV GEJAAGD'

Een kleine twee weken nadat de middelbare scholen weer openen, kan ook het hoger onderwijs vanaf 15 juni weer beperkt praktijkonderwijs geven en tentamens afnemen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is daar blij mee, maar denkt wel dat er voor studenten veel afhangt van hoe het beleid vorm krijgt op hogescholen en universiteiten. "We willen dat studenten daarover mee kunnen denken", zegt ISO-voorzitter Kees Gillesse. Ook laat hij weten blij te zijn dat de studenten gebruik kunnen blijven maken van het ov. De regels in het openbaar vervoer voor studenten blijven gelukkig hetzelfde als voor ieder ander, we worden niet uit het openbaar vervoer gejaagd."
De gehele persconferentie nog even terugkijken? Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.