Raad van Soest start onderzoek naar kleinere boerderij in polder Soest

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
SOEST - Boer André van Dorresteijn in Soest zal nog langer moeten wachten voor hij hoort of hij een boerderij mag bouwen op de Peter van den Breemerweg net buiten de bebouwde kom. De gemeente stemde in 2013 in met dat idee, maar wil nu niet meer meewerken aan het originele plan omdat het te groot zou zijn. Een nieuw onderzoek moet uitsluitsel bieden.
De raad besloot gisteren twee dingen. Er wordt gekeken of de boer wellicht kan verhuizen naar een plek buiten Soest, zoals bijvoorbeeld de Veluwe. Ook gaat een onafhankelijk bureau kijken wat op de locatie in de polder in Soest een acceptabele grootte zou zijn voor de gemeente en de provincie.
Boer André van Dorresteijn wil al jaren met zijn bedrijf verhuizen naar een nieuwe locatie buiten de bebouwde kom in Soest. De grond aan de Peter van den Breemerweg is al van hem, alleen wacht hij nog op groen licht om te mogen bouwen. In 2013 besloot de gemeenteraad mee te werken aan het plan. De provincie wilde dit eerst niet, maar werd uiteindelijk overgehaald hieraan mee te werken.
Maar toen kwam er een nieuwe coalitie in de Soester gemeenteraad. En die wil liever niet bouwen in de polder. Rolf-Jan Sielcken van coalitiepartij D66: "Het is niet gemakkelijk, omdat het dorp gespleten is tussen afspraken nakomen aan de boer aan de ene, en aan de andere kant een gekoesterd landschap waar een boerderij wordt neergezet. Dat ligt gevoelig."

ONDERZOEK

Eerder werd al duidelijk dat er geen andere plek in Soest te vinden is voor de boer. Gisteren werd, zoals verwacht, besloten dat er gezocht gaat worden naar een locatie buiten Soest.
Ook wordt onderzocht wat er van de gemeente en provincie betreft mogelijk is op de Peter van den Breemerweg. Sielcken: "Wat de maximale grootte is van een boerderij daar. Dat onderzoek is in handen van een onafhankelijk bureau. Die moet kaders aanreiken."
Karin Scholten van oppositiepartij Soest2002 vindt het besluit van gisteravond een gemiste kans. "De coalitie heeft er last van dat het allemaal wat groot en massaal is. Ons voorstel was: ga met de boer overleggen om te kijken waar jullie gelukkig van worden en waar de boer van zegt: hier kan ik een bedrijf op draaien." Dat voorstel van de oppositie haalde het niet.
Er zijn nog de nodige hobbels te vinden.
Rolf-Jan Sielcken van coalitiepartij D66

ROUTEKAART

Sielcken schetst de routekaart voor wat er nu gaat gebeuren: "Er komt een onderzoek. Dan wordt er afgestemd met de boer en met de provincie, want die gaat over het landelijk gebied van Soest." Het verhaal krijgt dus nog zeker een vervolg. "Er zijn nog de nodige hobbels te vinden."
Eén van die hobbels is Soest2002. Die partij heeft er weinig vertrouwen in dat het onderzoek een oplossing gaat opleveren die voor iedereen acceptabel is. Scholten: "Ze gaan het hebben over de business van een ander en alleen maar met de gedachten van: er mag gebouwd worden in de polder, maar het liefst zo klein mogelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.