Coronacrisis hakt in op arbeidsmarkt: zo staat de provincie Utrecht ervoor

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Door de coronacrisis is de werkloosheid enorm toegenomen en zitten we landelijk op het niveau van 2003. In april zijn 74.000 uitkeringen aangevraagd, meldt het UWV. Dat is een stijging van 16,7 procent vergeleken met de maand ervoor. Hoe zit het regionaal? We bekeken de cijfers in de provincie Utrecht.
Eind april telde het UWV in arbeidsmarktregio Midden-Utrecht 12.974 WW-uitkeringen. Een stijging van 14,1 procent ten opzichte van maart, 2,6 procentpunt lager dus dan het landelijk gemiddelde. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht nu 922 uitkeringen hoger.
Kijkend naar de gemeenten in de provincie Utrecht is in Montfoort de toename van het aantal nieuwe WW-uitkeringen relatief gezien het sterkst. Er is daar sprake van een stijging van 25,9 procent. In april ontvingen 175 Montfoorters (2,2 procent van de beroepsbevolking) een WW-uitkering. Na Montfoort is de stijging het sterkst in Rhenen (22 procent). Vorige maand ontvingen 227 inwoners van de gemeente een uitkering, 2,3 procent van de beroepsbevolking.

STAD UTRECHT

In de stad Utrecht is aantal uitkeringsaanvragen met 15,7 procent gestegen ten opzichte van maart. In absolute aantallen zijn hier vanzelfsprekend de meeste mensen werkloos geworden. In april ontvingen 5.817 inwoners van de stad een uitkering. Dat is 2,8 procent van de beroepsbevolking.
Vergeleken met de andere grote steden vallen de Utrechtse cijfers nog enigszins mee. In Amsterdam is sprake van een stijging van 30 procent. Ook in Rotterdam (+21,8 procent) en Den Haag (+21,7 procent) zijn meer uitkeringen aangevraagd dan in Utrecht.
In Amersfoort, de tweede stad van de provincie, ontvingen in april 2.592 mensen (2,9 procent van de beroepsbevolking) een WW-uitkering. Dat is een ontwikkeling van 12,7 procent ten opzichte van maart.
Op onderstaande kaart vind je alle percentages in de provincie Utrecht. Voor elke gemeente is het aantal WW-uitkeringen in maart en april geteld. Op basis van die cijfers is de procentuele stijging van het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van een maand eerder berekend.

ZWAAR GETROFFEN SECTOREN

Vooral werknemers uit de uitzendsector verloren hun baan door de virusuitbraak en de 'intelligente lockdown'. UWV verstrekte 1.334 uitkeringen in deze branche. Ook de horeca, detailhandel, transportsector en sport- en recreatiebranche zijn zwaar getroffen. Het gaat bijvoorbeeld om kelners, barpersoneel, verkoopmedewerkers, receptionisten, telefonisten en administratief medewerkers. "Andere sectoren merken op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam in de regio Midden-Utrecht in de sectoren overheid en onderwijs het aantal WW-uitkeringen juist iets af", aldus het UWV.

VACTURES

Het aantal vacatures op werk.nl is met 26 procent afgenomen sinds het begin van de coronacrisis. In de regio Midden-Utrecht daalde het aantal online vacatures van januari tot en met april voor administratief personeel (administratief medewerkers, boekhoudkundig medewerkers, receptionisten/telefonisten en secretaresses) met 57 procent. Voor de beroepsgroep automonteurs was dat 58 procent terwijl de daling voor dienstverlenende beroepen als obers en barpersoneel zelfs op 71 procent uitkwam.
Verder valt nog de forse daling van het aantal online vacatures in het personenvervoer op, meldt het UWV. In de maanden januari tot en met april daalde het aantal vacatures voor bus-, taxi- en tramchauffeurs met ruim 70 procent.
In absolute aantallen is de afname van het aantal online vacatures in de economisch-administratieve beroepen het grootst. Ook in de commerciële, transport & logistieke en technische beroepen is de afname van het aantal vacatures in absolute zin fors. Procentueel gezien is het aantal openstaande online vacatures voor dienstverlenende beroepen het sterkst afgenomen, blijkt uit een analyse van UWV.

LANDELIJK

In april waren er in Nederland 314.000 werklozen geregistreerd. Dat is een toename van 41.000, onder wie 25.000 jongeren. Het gaat om de hoogste stijging sinds 2003, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek het cijfer per maand begon te meten. In april verstrekte UWV 74.000 nieuwe uitkeringen. Omdat in april ook mensen géén WW-uitkering meer ontvingen, komt de ontwikkeling per saldo op uit een stijging van 42.000.
Hieronder vind je het landelijke beeld.

MINISTER

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet vanmorgen weten dat hij "buikpijn" heeft van de jongste werkloosheidscijfers. "We komen uit een situatie met een enorm hoge werkgelegenheid", aldus Hoekstra. "Dat is ontzettend goed nieuws geweest de afgelopen maanden en jaren. Maar je ziet dat het weer nu enorm hard omslaat."
De dalende werkgelegenheid maakt het "des te belangrijker" dat de overheid banen redt door bedrijven te ondersteunen, zegt Hoekstra. Het kabinet komt later op woensdag met een nieuw steunpakket. "We zijn vastbesloten te blijven doen wat nodig is."
Verder maakt de versoepeling van de coronamaatregelen het volgens Hoekstra "echt weer mogelijk voor ondernemers om weer aan de slag te gaan". Bijvoorbeeld de horeca mag weer voorzichtig open. "Ik hoop zeer dat de combinatie van een nieuw noodpakket en het weer opendoen van de samenleving, met hopelijk ook nog een beetje goed weer, enorm helpt met de bedrijvigheid en werkgelegenheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.