RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Passen, meten én...creatief zijn: horeca-ondernemers werken hard aan heropening

1/4
AMERSFOORT - De horeca mag op 1 juni weer open en dus wordt er achter de schermen keihard gewerkt. Want voor er gasten naar binnen mogen, moeten alle cafés, restaurants en koffiezaken coronaproof zijn. En dus waren ondernemers vanochtend al vroeg aan het werk. RTV Utrecht sprak er twee in Amersfoort.

Tobias Bosman zwaait de scepter in café-restaurant Van Zanten. Gisteren zei hij in een eerste reactie op de versoepeling van de coronamaatregelen al dat het moeilijk zou worden om genoeg te gaan verdienen. Een rondje passen en meten in zijn zaak in de Bloemendalsestraat bevestigt dat idee. "Met 14 mensen kunnen we nog één iemand een exclusieve spot aan de bar bieden. Maar het wordt wel een zéér exclusieve tent zo."

Bosman is gematigd optimistisch over het feit dat hij over twaalf dagen weer open mag: "We zijn heel blij dat we de mensen weer in de ogen mogen aankijken en kunnen ontvangen. Maar we kunnen hier geen business op draaien en het wijkt heel erg af van wat we normaal doen: de verkoop van sfeer, beleving en gezelligheid."

Tobias Bosman over horeca-opening in juni


Na de versoepeling van de coronaregels mogen horecagelegenheiden binnen maximaal dertig mensen ontvangen, zo lang die genoeg afstand houden. Voor buiten zijn er geen beperkingen op het aantal gasten. Bosman hoopt dan ook op een groot terras deze zomer. Hij wil zelfs een paar parkeerplekken overnemen van de buren. En hij wil dat de gemeente meedenkt. "Ons voorstel aan de gemeente voor de binnenstad is: maak er van nu tot september een woonerf van. Auto te gast."

Ook Daniel de Boer van Livingstone Coffee is vanochtend aan het meten in zijn zaak. "Het is een ontzettend gepuzzel, maar we bedenken een leuke creatieve oplossing voor 1 juni."

Daniel de Boer: 'We bedenken een leuke creatieve oplossing'


In de kleine koffietent van De Boer moeten er inderdaad fantasierijke oplossingen worden bedacht. Zo is de deur naar binnen voor gasten standaard dicht. Zij moeten zich buiten bij een raam melden voor het verplichte check-gesprek. Als daar blijkt dat ze geen coronaklachten hebben, zijn ze binnen welkom: "En dan doe ik het bord omhoog bij de koffiemachine vijf meter verder met katrolletjes en een touw en dan RATSSsss... kunnen mensen naar binnen."

Het zal wennen worden. Dat zeker."
Tobias Bosman, horeca-ondernemer

Ook De Boer heeft er zin in om weer open te gaan. Maar gevraagd of hij denkt dat alles goed zal gaan, geeft hij een afwachtende glimlach. "We gaan het zien, maar het gaat wel een uitdaging worden." En dat gevoel wordt gedeeld door collega-ondernemer Bosman. "We gaan dit gewoon doen. En we doen alles voor de veiligheid en zodat we weer open kunnen maar het zal wennen worden. Dat zeker."

 Tobias Bosman hoopt op een groot terras Tobias Bosman hoopt op een groot terras | Foto: RTV Utrecht


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -