Vrijwilliger Vogelopvang in het zonnetje: 'Zonder Marina zouden we niet zijn waar we nu zijn'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Ze is volgens haar collega's "de Koningin van de Vogelopvang". Marina Kompier van de Vogelopvang Utrecht werd vandaag in het zonnetje gezet voor haar vrijwilligerswerk. "Zonder Marina zouden we niet zijn waar we nu staan."
Zeven dagen per week zet Marina zich in voor de stichting. Dat was zeker de afgelopen tijd hard nodig, want in de wintermaanden moest de Vogelopvang noodgedwongen tijdelijk sluiten. Dat was nodig om de boel financieel weer op orde te krijgen. In de tussentijd werden de dieren opgevangen in de vogelopvang in Soest.
Volgens voorzitter Erik Blokpoel staat de organisatie er nu een stuk beter voor. "Hoewel meer vrijwilligers altijd welkom zijn, hebben we nu een mooie instroom. En ook geld is er nooit genoeg, maar voor de basis is er nu voldoende. We gaan niet nog een keer sluiten: die fase hebben we gehad."
Ook Marina heeft het in de afgelopen maanden, tijdens de sluiting, druk gehad. "Ik heb de afgelopen maanden vooral veel aan onderhoud gedaan. De kantine was in slechte staat, net als het voederhok en eigenlijk alles. Dat moest voor de heropening worden opgeknapt om veilig te kunnen werken in het nieuwe seizoen. En verder moesten alle gewonde vogels vanuit Utrecht doorgereden worden naar Soest."
Vanochtend stond Stichting Dierenlot met bloemen, wat lekkers en een cheque van 250 euro op de stoep van de opvang om de beduusde Marina te verrassen. "Ik ben sprakeloos. Dat geld komt hier absoluut goed terecht."

EIKENPROCESSIERUPS

Er is dan ook genoeg te doen momenteel in de Vogelopvang. "Het broedseizoen is losgebarsten, dus we zijn hartstikke druk met jonge vogels. Met name koolmezen zijn er veel. Er wordt een ziekte verspreid, vermoedelijk van het gif tegen de eikenprocessierups. Koolmezen geven dat aan hun jongen, die er ziek en zwak van worden. Vervolgens zijn ze een makkelijke prooi voor een kat."
Maar waarom eigenlijk die liefde voor vogels? "Tja, wie doet het anders", zegt een nuchtere Marina. "Maar het zit zo: ik ben nogal snel aan de dieren gehecht. Als ik in een asiel zou werken, zou binnen een maand mijn huis vol zitten met honden en katten. Wilde dieren, zoals vogels, mag je in Nederland niet houden, en daarom is het voor iedereen verstandiger dat ik hier werk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.