RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters in coronatijd: 'Een slechtvalk is echt heel spectaculair'

1/2
- Enthousiaste vogelaars konden dit jaar niet mee om te zien hoe jonge slechtvalken in Houten geringd werden. Want vanwege de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. Al een paar jaar nestelen de roofvogels op een van de balkons op de 15e verdieping van het Van der Valkhotel, vlakbij de A27. Dit jaar zijn er 3 jongen geboren.

"Een slechtvalk is echt heel spectaculair."


Bioloog Marc van Leeuwen: "Het ringen doen we om ze te kunnen volgen. Ze krijgen een ring met een uniek nummer, een soort kenteken van een auto." De slechtvalken worden gevolgd, omdat onderzoekers bijvoorbeeld graag willen weten waar ze naartoe trekken en hoe oud ze worden.

Eerst moet gekeken worden of het jong een mannetje of een vrouwtje is. Dat doen ze door ze te meten en te wegen. Want de vrouwtjes zijn groter en die krijgen daarom een grotere maat ring. Als de ringen erom zitten, gaan de jonge slechtvalken terug het nest in.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -