Veenendaler ontvoerde zijn eigen vrouw 'met de beste bedoelingen'

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
VEENENDAAL - Heeft een 46-jarige man uit Veenendaal na een echtelijke ruzie zijn vrouw ontvoerd en mishandeld of wilde hij haar met de beste bedoelingen een tijdje elders laten logeren om tot rust te komen? Die vraag staat centraal in een zaak die vandaag in Utrecht voor het eerst voor de rechter kwam.
Volgens het Openbaar Ministerie bracht de man zijn echtgenote op 8 februari tegen haar wil met de auto van Veenendaal naar het huis van zijn zus in Almere. De vrouw zou onderweg hebben geroepen dat ze niet wilde en dat zij eruit wilde. Maar hij zou juist hard hebben gereden om te verhinderen dat zij zou uitstappen. Ook zou hij haar hebben gestompt en geslagen en haar bij de keel hebben gegrepen.

VERWILDERD EN VERSTIJFD

Bij het huis van zijn zus in Almere zou de man de voordeur hebben vernield, omdat er niet direct open werd gedaan. De echtgenote zag er toen volgens haar schoonzus verwilderd en verstijfd uit. De Veenendaler zou ook zijn zus hebben geslagen en met de dood hebben bedreigd. De echtgenote, zus en zwager van de man hebben aangifte tegen hem gedaan.
De verdachte ontkende in de rechtbank alle beschuldigingen. Zijn vrouw en hij zouden al langer relatieproblemen hebben gehad. Toen ze op de bewuste dag in de auto ruzie kregen, zou hij hebben beslist dat het beter was als ze een tijdje bij zijn zus in Almere zou gaan logeren om tot rust te komen. Hij wilde haar daar afzetten en direct terugkeren naar hun kinderen in Veenendaal, zei hij. Van mishandeling zou geen sprake zijn geweest.
Ik voel me eigenlijk een beetje crimineelachtig, terwijl het helemaal niet zo is.
Verdachte

KOFFIE DRINKEN

Volgens de advocaat van de man zijn de twee onderweg zelfs twee keer gestopt om koffie te drinken bij een pompstation. Als de vrouw had gewild had ze kunnen weglopen of alarm kunnen slaan. Bovendien zou op bewakingsbeelden te zien zijn dat zij in Almere rustig uitstapt en aanbelt. De vrouw zou niet de indruk maken dat ze overstuur was of was ontvoerd. Aan haar hals zou ook geen letsel zijn geconstateerd, zegt de raadsvrouw.
Volgens de verdachte hebben zijn vrouw en zus alle beschuldigingen over de ontvoering en mishandeling samen "in elkaar gespeeld." Zijn advocaat wil onderzoeken of de drie aangevers hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd. De rechter besloot daarom dat de verdediging hen nog als getuigen mag laten horen voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

BELEDIGING AGENT

De verdachte mag het vervolg van het proces in vrijheid afwachten. Omdat het om ernstige verdenkingen gaat, zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag hij geen contact hebben met zijn vrouw, zus en zwager en mag hij niet in de buurt van hun woningen komen. Ook moet hij zich bij de reclassering melden.
Vanwege het getuigenverhoor gaat de zaak pas in augustus of september verder. De man staat dan ook terecht, omdat hij zich heeft misdragen in een Veenendaals café waar hem de toegang was ontzegd. Hij zou daarbij een agent hebben uitgescholden en iemand anders hebben bespuugd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.