Straatnieuws Utrecht stopt na 25 jaar met papieren krant

De laatste papieren editie.
De laatste papieren editie. © Straatnieuws
UTRECHT - Daklozenkrant Straatnieuws zal niet meer in gedrukte vorm verschijnen in Utrecht. In de afgelopen jaren is het steeds lastiger geworden om voldoende verkopers te vinden en genoeg kranten te verkopen. Door de coronacrisis is het besluit om te stoppen met de gedrukte krant versneld. Het laatste nummer is op 6 maart verschenen.
De verkopers kregen sinds april al een financiële compensatie via het noodloket van de Stichting Straatnieuws Utrecht. Deze steun financiert de gemeente en gaat door tot 1 juli dit jaar. Ook de vrijwilligers en de hoofdredacteur krijgen nog tot die datum doorbetaald.

ONLINE

De mogelijkheid om Straatnieuws online voort te zetten wordt onderzocht. "Op straatnieuws.nl is daar al wat van te zien. Het is nog niet zeker of dit initiatief op voldoende draagvlak kan rekenen", stelt de krant. "In de komende maanden zal moeten blijken of er voldoende geld en mogelijkheden zijn om via de website ook mensen in kwetsbare posities te ondersteunen. Donaties zijn en blijven dus zeer welkom."
Ruim 25 jaar geleden verscheen de eerste editie van Straatnieuws in Utrecht. Er zijn zo'n 350 edities verschenen in de stad, waarvan enkele miljoenen exemplaren zijn verkocht, meldt de krant. Het initiatief bood dak- en thuislozen, en andere kwetsbare mensen in de samenleving, een bescheiden inkomen, een dagbesteding en een sociaal netwerk. Verkopers kochten de laatste jaren een krant in voor 1,60 euro en konden de krant verkopen voor 2,50 euro.

VERLIES

"In de afgelopen jaren is het steeds lastiger geworden om voldoende verkopers te binden die genoeg kranten konden verkopen", stelt Straatnieuws. "De oplage, in 2015 nog ruim 7000 exemplaren per drie weken, was bij het laatste nummer minder dan 2000 nummers. Bij ieder nummer werd er daardoor al enige tijd flink verlies geleden."
Er is volgens Straatnieuws jaar in jaar uit bespaard op de uitgaven. Ook is gekeken naar alternatieven. "Met maatschappelijke partners, sponsoren, met vrienden van Straatnieuws en met de gemeente zijn plannen bedacht om de straatnieuwsverkopers toch in staat te blijven stellen zichzelf te helpen. Door de coronacrisis is het besluit om te stoppen met de gedrukte krant versneld. Het laatste nummer is op 6 maart verschenen."
Het bestuur van Straatnieuws heeft het nieuws aan zoveel mogelijk verkopers, vrijwilligers en vrienden van de krant persoonlijk verteld. Er komt nog een afscheid, maar wanneer en hoe dat plaatsvindt is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.