Kleinste restaurant puzzelt met afstandsregel op twintig vierkante meter

IJSSELSTEIN - De horeca mag vanaf 1 juni zijn deuren weer openen. Volgens het kabinet is het coronavirus voldoende onder controle om weer uit eten te gaan of te kunnen genieten van een drankje op het terras. Wel geldt de anderhalvemeter-regel: een puzzel voor het kleinste restaurant van Nederland, KingsDish in IJsselstein.
Het kleinste restaurant zit in een voormalig brandspuithuisje uit 1622.
Het kleinste restaurant zit in een voormalig brandspuithuisje uit 1622. © RTV Utrecht
Chefkok Meerten Huisman en gastvrouw Hanneke Apon runnen naar eigen zeggen het kleinste restaurant van Nederland. Twintig vierkante meter is de oppervlakte van het historische brandspuithuisje in IJsselstein, inclusief keuken en twee toiletten. "Het is superknus", vertelt Apon, "net een poppenhuis, heel gezellig."

HUTMUTJE

Wie normaal gesproken bij KingsDish gaat eten, moet er dan ook rekening mee houden dat je dicht op elkaar zit. "Het is hutjemutje", vertelt Apon. Al zorgt dat volgens haar juist voor saamhorigheid. "We kunnen verschillende opstellingen maken, maar als mensen het leuk vinden, zetten we ze aan een lange tafel. Je hebt dan contact met iedereen."
Kleinste restaurant puzzelt met afstandsregel op twintig vierkante meter.
Het restaurant is zo klein, dat veel voorbereidingen voor het eten in de grote keuken bij Huisman en Apon thuis gebeuren. "Dat is hier niet te doen", vertelt Huisman. "Het snijwerk, bijvoorbeeld, doen we thuis. Alles gaat in bakken mee en hier maak ik de gerechten af." Dat gasten hem daarbij op zijn vingers kijken, vindt hij juist leuk. Huisman: "Dan hoor je tenminste of het lekker is."

HOGERE WISKUNDE

Zo uniek als het restaurant anders is; zo lastig is het nu. "Het is superfijn dat we weer open mogen", zegt Apon, "maar de anderhalve-meter regel is bij ons bijna niet te doen. Een soort hogere wiskunde." Mensen uit hetzelfde huishouden mogen aan één tafel zitten, maar die tafels moeten minimaal anderhalve meter van elkaar af staan.
Hanneke en Meerten runnen het kleinste restaurant van Nederland: "Het is hutjemutje"
Hanneke en Meerten runnen het kleinste restaurant van Nederland: "Het is hutjemutje" © RTV Utrecht
Dus breken Apon en Huisman deze dagen hun hoofd over een nieuwe plattegrond. "Normaal gesproken kunnen we achttien mensen ontvangen. Soms zijn dat er twintig, als iedereen een beetje inschikt." In de nieuwe situatie lijken de twee - na een hoop passen en meten - binnen acht mensen te kunnen ontvangen. "Daar doen we het voor", besluiten ze.

VLEERMUIS OP JE BORD

Een gerecht dat op de openingsdag zeker op tafel komt is 'ajam paniki': een kerrie voor vleermuis. "Dat klinkt in deze tijd misschien een beetje bizar", geeft Huisman direct toe. Toch hoeven mensen volgens hem niet bang te zijn dat ze vleermuis te eten krijgen. "We serveren kip", benadrukt hij, "maar het is wel het kruidenmengsel voor vleermuis. Akelig lekker!"
De eigenaren van het kleinste restaurant zijn met de gemeente IJsselstein in gesprek over een mogelijk terras, bijvoorbeeld op de brug naast het brandspuithuisje. De gemeente laat weten dergelijke plannen van ondernemers 'te toetsen op de regels van het kabinet'. Ze schrijft: "Horecaondernemers en de gemeente werken samen om de heropening zo goed mogelijk te laten slagen."
De tafels moeten op anderhalve meter van elkaar staan.
De tafels moeten op anderhalve meter van elkaar staan. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.