Politiek wil meer culturele instellingen helpen met provinciaal noodfonds

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Provincie Utrecht - Het provinciale noodfonds voor cultuur moet aan meer theaters, musea en festivals uitgegeven kunnen worden dan nu het plan is. Meerdere politieke partijen pleiten voor die verruiming in een commissievergadering van Provinciale Staten. Onder andere commerciële instellingen die normaal geen subsidies ontvangen hebben het net zo zwaar, maar zouden geen beroep kunnen doen op het noodfonds.
De provincie maakte vorige week duidelijk zes miljoen euro te willen uittrekken om de sector te ondersteunen in de coronacrisis. Het geld is bedoeld om instellingen die onderdeel zijn van de regionale infrastructuur in de Utrechtse cultuurwereld, zoals poptempel TivoilVredenburg en cultuurhuis De Lieve Vrouw, overeind te houden. Volgens het CDA en PvdA zouden ook Figi in Zeist en De Lampegiet en in Veenendaal daarbij moeten horen.
Gedeputeerde Van Muilekom zei voor 4 miljoen euro van zijn noodfonds nog geen bestemming te hebben. De komende weken gaat hij kijken welke instellingen nog meer in aanmerking komen voor de steun. Van Muilekom zei ook dat het noodfonds hoe dan ook niet toereikend genoeg zal zijn voor iedereen.
DICHTE DEUREN
De nood in de culturele sector is hoog door de corona-uitbraak, benadrukten de Utrechtse podia, festivals en musea. In de vergadering van de provincie werd door enkele vertegenwoordigers ingesproken.
Tom van der Poel, Theater De Speeldoos in Baarn
Niets doen kost momenteel het minst
Bij Tom van der Poel van De Speeldoos in Baarn staat het water aan de lippen. Ook als hij vanaf volgende maand weer open mag voor maximaal dertig mensen blijven de deuren dicht.
“Niets doen kost momenteel het minst”, vertelde hij aan de Statenleden. Hij wil pas weer open als de kosten weer met inkomsten enigszins gedekt kunnen worden. “Bij alles wat we momenteel doen moet er geld bijkomen. Het is momenteel overleven in de sector.”
VAAGHEID
Vanuit de politiek klonken ook zorgen over de vaagheid voor de plannen van Van Muilekom. Vooral rechtsere partijen willen dat goed wordt uitgezocht waar het geld naartoe gaat.
De VVD wil dat er goed gekeken wordt naar de financiële situatie van culturele instellingen voordat er geld wordt toegekend. Forum voor Democratie wil dat de nieuwe cultuurnota van de provincie vooruit geschoven wordt tot duidelijk is welk effect het noodfonds heeft. De PVV vraagt zich af hoe lang en vaak de steun nog moet worden herhaald in de komende jaren als de corona-uitbraak aanhoudt.
Gedeputeerde Van Muilekom belooft bij de stemming in Provinciale Staten antwoorden te geven op de vragen. In juni wordt bepaald hoe de cultuurnota voor de komende vier jaar er uit ziet. In juli zal apart worden gedebatteerd over het noodfonds van zes miljoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.