RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona maakt beslissing cultuurhuis Baarn nog moeilijker

1/2
BAARN - De coronacrisis en de gevreesde economische gevolgen maken het nemen van een beslissing over een nieuw cultuurhuis in Baarn nog moeilijker. Dat bleek woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. De raad zou volgende week beslissen over een gezamenlijk onderkomen voor het theater en de bibliotheek, maar door corona kiest de raad mogelijk opnieuw voor uitstel.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad nog dat theater De Speeldoos een metamorfose moet ondergaan om na een verbouwing ook ruimte te bieden aan de bibliotheek en de Volksuniversiteit Baarn. Daarna werd deze beslissing 'on hold' gezet om toch een andere mogelijkheid te onderzoeken. Een ondernemer diende een plan in voor een gloednieuw cultuurhuis in het centrum van Baarn.

CORONA
Nu gooit het coronavirus roet in het eten. De financiŽle onzekerheid die de crisis met zich meebrengt zorgt ervoor dat de meeste partijen geen grote investering durven te doen. Daarmee lijkt er definitief een einde te komen aan het Arcadeplan. "We willen een levendig centrum, maar niet tegen elke prijs", zei Suzanne Oortman Gerlings van de VVD. "Het Arcadeplan is onverantwoord."

 Impressie van het Arcadeplan, een cultuurhuis in het centrum. Impressie van het Arcadeplan, een cultuurhuis in het centrum. | Foto: JeeGee Vastgoed

Maar ook het doorzetten van de 'vernieuwbouwing' van theater De Speeldoos is volgens sommige partijen een slecht idee. "Moeten we de economische storm afwachten?", vraagt Roy Bruins van CU-SGP zich af. "Moeten we afwachten hoe de anderhalvemetersamenleving vorm krijgt?" En ook D66 vreest dat het theater zich voor langere tijd aan de situatie moet aanpassen. "We leven opeens in een andere realiteit", sprak fractievoorzitter Jelle Jonkers.

UITSTEL
Toch is ook uitstel niet voor iedereen de oplossing. "We draaien het theater de nek om", zei Mark Eijbaard van de PvdA. En ook de VVD vreest dat De Speeldoos in de problemen gaat komen als er nog langer gewacht wordt met een beslissing. "Ik denk dat we straks geen Speeldoos meer hebben", riep Oortman Gerlings van de VVD.

Daarnaast zou uitstel de prijs voor de verbouwing van het huidige theater wel eens flink kunnen opdrijven. Door de extra wachttijd zijn de bouwkosten, naar schatting, al met zo'n drie ton toegenomen. "Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt", aldus wethouder Hugo Prakke.

Volgende week maakt de gemeenteraad een beslissing over het nieuwe cultuurhuis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -