'Geef BOA's een vuurwapen', rotzooi na drukke Hemelvaart, afstand houden lukt steeds minder

PROVINCIE UTRECHT - Het corona-liveblog van vrijdag 22 mei is afgesloten. Morgenochtend openen we weer een nieuw liveblog.
In het kort:
- Pleidooi voor volledige uitrusting met wapens voor BOA's
- RIVM regionaal: 1 dode, 23 nieuwe besmettingen, geen nieuwe ziekenhuis opnames
- 'Afstand houden valt ons steeds zwaarder'
- Corona en de zomervakantie, doe mee aan ons onderzoek
- Lees ons liveblog van gisteren nog eens

21.04 uur Pieter van Vollenhoven: Geef BOA's een vuurwapen

Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren een volledige uitrusting moeten krijgen met de bevoegdheid om wapens te dragen. Hij zei dit in het radioprogramma Dit is de Dag.
Van Vollenhoven ziet dat de boa's steeds meer opereren als gemeentepolitie. "Het probleem is dat de politie de wijken totaal heeft verlaten, de BOA kent de wijken vaak beter dan de politieman. We moeten naar het hele concept van politie en BOA opnieuw kijken."
De buitengewoon opsporingsambtenaren gaan op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren voor meer mogelijkheden om zich te verdedigen tegen toenemende agressie. Donderdag werden in IJmuiden nog BOA's mishandeld door jongeren, waardoor een van de slachtoffers in het ziekenhuis belandde.

20.36 uur Proef in Sint Pieters en Bloklands Gasthuis Amersfoort maakte bezoek in verpleeghuizen weer mogelijk

17.20 uur Wat was het gezellig...

Het was druk gisteren bij de recreatiegebieden. En dat merken we vandaag nog steeds. Behalve dat op veel plekken de voorgeschreven onderlinge afstand nauwelijks was te handhaven, vertrokken de gasten vaak ook zonder hun rotzooi mee te nemen. Vandaag is het puinruimen voor beheerders en vrijwilligers.

17.04 uur Creatieve campinggasten regelen zelf douche en toilet

15.51 uur Veel coronabekeuringen niet in orde

Overtredingen van de noodverordeningen rond corona worden vaak niet goed geregistreerd. Van de processen-verbaal die het Openbaar Ministerie krijgt wordt rond de 40 procent teruggestuurd naar de verbalisant, omdat er gegevens ontbreken. Toen de noodverordeningen net waren ingegaan lag dat aantal zelfs op 60 procent.
Op 10 mei hadden politieagenten en BOA's ruim 18.000 bekeuringen ingediend, laat het OM weten. 7400 hadden tot een boete geleid en een aantal moest nog worden beoordeeld, maar een aanzienlijk deel bleek niet aan de eisen te voldoen. Dat betekent overigens niet dat ze worden afgekeurd. De agent of BOA kan ze aanvullen en opnieuw insturen. Als een proces-verbaal tot een zogenoemde strafbeschikking leidt, is het mogelijk om de zaak aan de rechter voor te leggen.

15.10 uur Weer geen nieuwe ziekenhuisopnames in de regio

14.01 uur Nieuwe dagcijfers RIVM: 13 doden, 188 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5788. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dertien nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.649 mensen die zijn opgenomen (geweest).
De werkelijke cijfers liggen zeer waarschijnlijk hoger omdat het RIVM alleen de mensen meerekent bij wie een test de besmetting officieel heeft bevestigd. De afgelopen 24 uur zijn 188 positieve tests gemeld.

13.28 uur Met een wijntje op de rotonde

Een Utrechtse ondernemer heeft een bijzondere locatie uitgekozen voor een terras. Op een voetgangersronde in het centrum van de stad, daar neergezet vanwege de coronamaatregelen, heeft hij een gedekte tafel geplaatst.
Het lijkt een grap, maar Richard den Hartog van café 't College is serieus: hij wil zijn terras uitbouwen, maar kan geen kant op. Hij hoopt dat de gemeente instemt met het idee. Hier lees je er meer over.
Ondernemer Richard den Hartog
Ondernemer Richard den Hartog © RTV Utrecht / Evie Westland

12.50 uur OM behandelde al vele tientallen coronagerelateerde zaken

Spugen of iemand in het gezicht hoesten en dan zeggen dat je corona hebt. Bij het Openbaar Ministerie zijn de afgelopen twee maanden meer dan tweehonderd van dit soort coronagerelateerde zaken binnengekomen. Vooral agenten hadden ermee te maken. In de meeste gevallen worden de verdachten vervolgd voor mishandeling, in sommige gevallen gaat het ook om geweld.
Het Openbaar Ministerie legde daarnaast 7400 zogenoemde strafbeschikkingen op. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die beboet zijn omdat ze geen afstand hielden, blijkt uit een overzicht van het OM. Ook in deze regio werden al flink wat boetes uitgedeeld en verschenen verschillende coronaspugers voor de rechter. Vorige maand werd bijvoorbeeld een vrouw veroordeeld tot een celstraf omdat ze op Utrecht Centraal iemand bespuugde.

12.11 uur Sterftecijfer vorige week lager dan normaal

Het sterftecijfer in Nederland was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen. Dat zijn circa 200 minder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was, melden het CBS en RIVM. Van week 11 tot en met week 19 overleden bijna negenduizend mensen meer dan normaal gesproken in die periode.
Volgens het CBS is het gebruikelijk dat na een periode van hogere sterfte vaak een periode volgt van lagere sterfte, ook wel ondersterfte genoemd. Dat was bijvoorbeeld ook het geval na de griepepidemie in 2018.

11.50 uur Mogelijke gevolgen voor verkiezingen

Er bestaat een kans dat de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. In een brief aan de Kamer benadrukt minister Ollongren dat er op dit moment geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat de verkiezingen niet mogelijk zijn en dat het daarom nu niet aan de orde is.
Om wel op alles voorbereid te zijn, worden de komende tijd verschillende scenario's uitgewerkt. Daarin wordt bijvoorbeeld gekeken naar 1,5 meter afstand bij het stemmen. De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 17 maart 2021.

11.02 uur Wat doe jij met je vakantiegeld?

Wat doe je met je vakantiegeld in deze coronatijd? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gaat dat onderzoeken. Normaal gesproken wordt vakantiegeld - niet heel verrassend - vooral uitgegeven aan de vakantie. Maar nu is de situatie anders, zei Karin Radstaak van het Nibud vanmorgen op Radio M Utrecht.
Naast de vraag of je favoriete vakantiebestemming überhaupt bezocht kan worden dit jaar, speelt ook mee dat mensen zich zorgen maken over hun toekomst of geldproblemen hebben. Voor de crisis werd vakantiegeld door een vijfde van de mensen gebruikt om achterstallige betalingen mee te doen. Een van de dingen die het Nibud onderzoekt, is of meer mensen dat gaan doen dit jaar. Lees er hier meer over.

09.37 uur Er wordt steeds minder goed 1,5 meter afstand houden

We slagen er met z'n allen steeds minder goed in anderhalve meter afstand te houden. Het aantal mensen dat zegt dat "anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen" is flink afgenomen, concluderen het RIVM, de GGD en GHOR Nederland op basis van onderzoek.
Vooral met familie en vrienden wordt het steeds minder nauw genomen met de anderhalve meter. 12 procent minder dan een maand geleden zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben. Maar ook als het gaat om de omgang met collega's of bij het boodschappen doen, geven minder mensen aan dat ze zich aan de regels houden.
In totaal werden 7 tot 12 mei 53.000 mensen ondervraagd. Dezelfde groep deed een maand geleden ook mee aan het onderzoek. In die maand is het draagvlak voor de hygiënemaatregelen - thuisblijven bij verkoudheidsklachten en afstand houden - gelijk gebleven: 90 tot 95 procent van de mensen staat daar achter.

09.09 uur Hervatten reguliere zorg gaat nog langzaam

De ziekenhuizen hebben de reguliere zorg weer opgestart, maar dat gaat nog langzaam: de meerderheid zit nog niet op de helft van de zorg van vóór de coronatijd. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS.
Een van die ziekenhuizen waar nog niet iedereen geholpen kan worden, is het Antonius in Nieuwegein. "Deels komt dat omdat nog steeds veel aandacht en capaciteit nodig is voor coronazorg en we snel weer moeten kunnen opschalen als het virus toch weer opnieuw aanwakkert. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze medewerkers ruimte krijgen te herstellen van de afgelopen intensieve crisisperiode", meldt het ziekenhuis aan de NOS. Ook geven veel ziekenhuizen aan nog niet zoveel mensen te kunnen ontvangen vanwege de anderhalvemetermaatregel.
Vorige week gaven de ziekenhuizen in onze regio al aan dat het opstarten van de reguliere zorg tijd nodig heeft en dat het nog wel even duurt voordat alles weer 'normaal' is.

08.20 uur Fröhlich: verstand gebruiken

Als koeien die voor het eerst weer de wei in mogen. Zo ging iedereen gisteren op pad met het mooie weer, zei burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden vanmorgen op Radio M Utrecht. Hij moest gisteren op meerdere locaties ingrijpen omdat het te druk werd. "Ik begrijp het goed. Het was de eerste prachtige dag van het jaar", zei Fröhlich daarover. "Maar op sommige plekken was er gewoon te weinig plek om anderhalve meter afstand te houden."
Hij roept iedereen op het gezonde verstand te blijven gebruiken. "We moeten dit nu echt nog niet doen. Anders gaat het echt helemaal mis en zitten we in de zomer met de gebakken peren."

07.45 uur Nog 500 basisschoolleerlingen zoek

Er zijn nog altijd basisschoolleerlingen onvindbaar. In het hele land gaat het naar schatting om vijfhonderd kinderen die zoek zijn sinds de scholen dichtgingen vanwege de coronacrisis, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders.
Begin april was er nog met ruim vijfduizend leerlingen geen contact. In veel gevallen is het de scholen gelukt om toch contact te krijgen na bijvoorbeeld bellen, brieven sturen, mailen of zelfs langs de deur gaan.
Wat er is gebeurd met de kinderen die nog altijd zoek zijn, is onduidelijk, zegt een woordvoerder van AVS. Sommige schoolleiders zeggen dat het ook in een normale situatie wel eens gebeurt dat er geen contact is. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om vluchtelingengezinnen die worden uitgezet en ineens verdwenen zijn, of om gezinnen die vanwege schulden onderduiken.

05.51 uur NS wil overheidssteun

De NS schat dat het aantal treinreizigers in 2025 pas weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro. Er is daarom overheidssteun nodig om het hoofd boven water te houden, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in NRC.
Volgens de topman is het onvermijdelijk dat het spoorbedrijf moet inkrimpen. Uitgangspunt is dat daar niemand voor ontslagen hoeft te worden, maar dat het via natuurlijk verloop gebeurt. Daarnaast wil het bedrijf de productiekosten verlagen. In totaal moet er tot 2025 1,4 miljard bespaard worden. "Maar met behoud van onze prestaties en klanttevredenheid. Een dwingende voorwaarde is ook dat kaartjes betaalbaar blijven", zegt de financieel directeur tegen de krant.
De NS rijdt vanaf 2 juni weer grotendeels de reguliere dienstregeling met het maximum aantal treinen, maar met slechts 40 tot 50 procent van de reizigers erin.

05.23 uur Attractieparken tevreden over Hemelvaart

Pretparken, dierentuinen en andere attracties zijn overwegend tevreden over de zonnige en drukke Hemelvaartsdag. Ook in Ouwehands Dierenpark in Rhenen verliep het bezoek met de coronamaatregelen prima, zegt directeur Robin de Lange. Het park ontving 2500 bezoekers, het maximale aantal dat op dit moment naar binnen mag.
De bezoekers arriveerden in vijf vooraf via internet aangegeven tijdvakken met een gereserveerd kaartje. "Iedereen hield zich prima aan de genomen maatregelen. Bij de pasgeboren ijsbeertjes was het soms druk, maar als onze handhavers waarschuwden dat mensen afstand moesten houden was daar alle begrip voor. Iedereen was blij en opgewekt op deze heerlijke dag", aldus De Lange.

05.14 uur Maatregelen als het zo druk blijft?

Dat lokale handhavers en politieagenten op zoveel plaatsen moesten ingrijpen blijft mogelijk niet zonder gevolgen. "Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen", zei Hubert Bruls gisteravond. Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Op de drukbezochte Eemoever bij Soest greep de politie in nadat er eerder een vechtpartij was uitgebroken.
Op de drukbezochte Eemoever bij Soest greep de politie in nadat er eerder een vechtpartij was uitgebroken. © Caspar Huurdeman
Bekijk hier ons liveblog van donderdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.