RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NS verwacht miljarden verlies: 'Hulp van overheid noodzakelijk'

UTRECHT - De NS verwacht de komende jaren zo'n 4,7 miljard euro aan omzet te verliezen. Door de corona-uitbraak is het aantal reizigers drastisch gedaald. Ook zijn veel stationswinkels dicht, staat het merendeel van de OV-fietsen in de stalling en hebben reizigers hun abonnementen gepauzeerd. Het spoorbedrijf zegt dat hulp van de overheid nodig is om de crisis door te komen.

"We hadden tot voor kort 1,3 miljoen dagelijks reizigers", zegt financieel directeur Bert Groenewegen. "Nu zijn dat er 110.000." Alleen dit jaar verwacht het bedrijf daardoor al een verlies van ruim 1 miljard euro. En het zal volgens NS nog wel even duren voordat er weer zwarte cijfers geschreven kunnen worden. NS schat dat het aantal treinreizigers in 2025 pas weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis.

Volgens de top van het Utrechtse spoorbedrijf is het onvermijdelijk dat NS moet inkrimpen. Er wordt gesproken over een besparingspakket van 1,4 miljard over vijf jaar. "Dat is fors maar noodzakelijk", meldt het bedrijf. Met de medezeggenschap en bonden wordt gesproken over welke keuzes gemaakt moeten worden, maar makkelijke besparingen zijn er niet, waarschuwt NS. Uitganspunt is wel dat treinkaartjes betaalbaar blijven.

Daarnaast doet het bedrijf een beroep op overheid. "NS kan deze crisis niet zelfstandig doorstaan en hulp van de overheid is noodzakelijk", verklaart het bedrijf. Samen met andere vervoerders worden gesprekken met de overheid gevoerd over de financiŽle situatie in het OV.

Vanaf 2 juni start NS de dienstregeling weer op en gaan alle treinen weer rijden, maar met slechts 40 tot 50 procent van de reizigers erin vanwege de coronamaatregelen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -