RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nibud onderzoekt besteding vakantiegeld door onzekerheid over inkomen en vakantie

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Wat doe je met vakantiegeld als je niet op vakantie mag? Dat wil het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) graag weten. Het vakantiegeld wordt namelijk uitgekeerd, maar het is nog helemaal niet duidelijk of mensen wel op vakantie mogen. Ook maken veel mensen zich zorgen over hun toekomst nu hun baan of bedrijf op de tocht staat. Het Nibud wil duidelijkheid creŽren met een onderzoek:

Vorig jaar werd het geld, weinig verrassend, vooral uitgegeven aan vakantie. Maar nu is het een andere situatie. Niet alleen zou het zomaar kunnen dat we helemaal niet op vakantie mogen, of dat het verplicht in het binnenland moet, maar er zijn bij sommige groepen ook geldproblemen. Dat ziet Karin Radstaak van het Nibud. "Bij onze peiling kort nadat de maatregelen van kracht werden, had eenvijfde van de mensen al een inkomensterugval: flexwerkers, zelfstandigen, jongeren."

Deze groepen zien hun inkomen teruglopen en maken zich zorgen over de toekomst, aldus Radstaak. "Ook de financiŽle stress is toegenomen. Een derde van de mensen verwacht het de komende tijd toch wel heel moeilijk te krijgen."

Nibud start onderzoek naar vakantiegeld in coronatijd


LEVENSONDERHOUD
Voor de crisis werd het vakantiegeld al door sommige mensen ingezet voor hun eigen levensonderhoud. Radstaak: "Eťn vijfde van de mensen gebruikt het om achterstallige betalingen mee te doen. En dan is het fijn als het wel komt dit jaar." Eťn van de vragen die het Nibud wil beantwoorden is: gaan meer mensen dit nu doen?

Want sommige mensen ontvangen dit jaar helemaal geen vakantiegeld. Werkgevers zijn weliswaar verplicht om dit uit te keren, maar werknemers en werkgevers kunnen afspreken om dit niet te doen om een bedrijf te redden. Er zijn dus ook mensen die dit jaar geen vakantiegeld krijgen, of die dit later ontvangen. Weer een unieke situatie, aldus Radstaak: "Ik zou niet weten wanneer dit eerder in mijn leven is gebeurd."

Het Nibud begint daarom een onderzoek naar waar mensen hun vakantiegeld aan besteden. "Wij zijn heel benieuwd. Er zijn mensen die het niet krijgen. Als mensen het wel krijgen, wat gaan ze er dan mee doen? Wij kunnen ons voorstellen dat mensen die nu al zien aankomen dat er een moeilijke tijd aankomt, dat zij het vakantiegeld niet voor vakantie gebruiken."

TIP
En ook al hebben de experts van het Nibud deze situatie nog nooit meegemaakt, toch hebben ze nog een tip voor mensen die niet weten wat ze met hun vakantiegeld moeten doen: "Wat altijd handig is als je er nog geen doel voor hebt, is om het apart te zetten op een aparte spaarrekening tot je weet waar je het voor wil gebruiken. Het is toch vaak een mooi bedrag extra."

GA JIJ OP VAKANTIE?
RTV Utrecht is benieuwd of jij dit jaar op vakantie gaat, en zo ja waar naartoe? Daarom hebben we een enquÍte online gezet met een paar vragen. Als je die beantwoordt, kunnen we er na het weekend mee aan de slag om mooie verhalen te maken. Bij voorbaat dank! Vul hier de enquÍte in.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -