Margreet op anderhalve meter

Annemarije blíjft hardlopen om zich goed te voelen
Annemarije blíjft hardlopen om zich goed te voelen © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Zo'n tien weken leven we nu op afstand van elkaar. Tijd om een eerste balans op te maken. De komende weken gaat Margreet op bezoek bij oude bekenden. Hoe gaat het met ze? Is er veel veranderd en hoe bevalt ze dat? Kunnen ze nog doorgaan op de 'oude voet', of is hebben ze hun leven drastisch omgegooid?

SOCIALRUN

De eerste oude bekenden die we ontmoeten zijn de mensen van de Socialrun. De Socialrun is een jaarlijks terugkerende estafette hardlooptocht waarin aandacht wordt gevraagd voor psychische kwetsbaarheden. Ieder jaar wordt de run in een weekend in september gelopen. Dit jaar is dat vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk, maar de organisatie zit niet stil en de deelnemers lopen stug door.
Aandacht is in deze tijd zo belangrijk. We moeten juist nú op elkaar letten.
Frank Bonekamp, Socialrun
Frank Bonekamp is initiatiefnemer van de run en hoewel hij vrij snel door had dat de Socialrun in de traditionele vorm niet door kon gaan, is hij geen moment van plan geweest op zijn lauweren te rusten: "Nee joh! Aandacht is in deze tijd zo belangrijk. Voor mensen met bestaande psychische kwetsbaarheden, maar ook voor mensen die het door de coronacrisis plots heel moeilijk krijgen. We moeten juist nú op elkaar letten."

'SAMEN ALLEEN'

De organisatie achter de Socialrun besloot daarom tot allerlei initiatieven om 'samen alleen' te zijn. Van huiskamerconcerten die gestreamd werden, tot een digitale kroeg en speciale podcasts. En deelnemers aan de socialrun blijven hun rondjes rennen. Nu niet specifiek om aandacht voor hun eigen of andermans kwetsbaarheden te vragen, maar vooral ook om mentaal gezond te blijven.
Deelnemer en ervaringsdeskundige in de psychiatrie Annemarije Sjoerdsma is één van hen. "Ik loop nog steeds drie keer in de week, maar wel minder lang", lacht ze. "Dan mis je toch de druk van moeten presteren als er weer een run aan komt, maar ik heb het hardlopen en de structuur die me dat biedt wel nodig om me goed te blijven voelen."

JE GOED VOELEN IS HARD WERKEN

Annemarije voelt zich goed, zegt ze, maar ze voegt daar aan toe dat dat goed voelen dun is: "Ik moet echt wel mijn best doen. Ik voel onrust en mis structuur. En dan heb je natuurlijk ook geen grip op deze situatie, dat vind ik echt heel lastig."
Annemarije merkt in haar werk als 'peer supporter' dat de huidige situatie van alleen zijn, afstand houden en onzekerheid een verschillende uitwerking heeft op mensen die psychisch kwetsbaarder zijn. "Sommige mensen zie je echt snel verslechteren, vooral als therapie hard nodig is en uitblijft, maar andere doen het opvallend goed nu." Ze vult aan: "ik heb mensen ook horen zeggen dat ze zich nu niet meer zo'n uitzondering voelen met hun geïsoleerde leven. We zijn nu immers állemaal alleen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.