RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dodental stijgt met 23, chemisch toiletten en douchezakken razend populair


PROVINCIE UTRECHT - Ook in het weekend zijn er veel ontwikkelingen rondom het coronavirus. In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van het allerlaatste nieuws.
In het kort:
- Landelijk dodental stijgt met 23
- Afvalbedrijven: kom niet als je niet hoeft
- St Antoniusziekenhuis Nieuwegein verscherpt coronamaatregelen
- Geen coronapatiŽnten meer op IC Diakonessenhuis
- Corona en de zomervakantie, doe mee aan ons onderzoek
- Bekijk het liveblog van vrijdag
20.41 uur   Chemisch toiletten en douchezakken vinden gretig aftrek in kampeerwinkels
Bij kampeer-en outdoorwinkels is een run ontstaan op schuurtentjes, chemische toiletten en mobiele douches, meldt consumentenprogramma Kassa zaterdag. Omdat sanitairgebouwen op campings nog gesloten zijn tot 1 juli, zoeken kampeerders andere sanitairmogelijkheden.

Kassa deed navraag bij winkelketens Decathlon en de Vrijbuiter. Die laatste meldt dat de verkoop van chemische toiletten is vervijfvoudigd en dat ook schuurtentjes en douchezakken de deur uitvliegen. De schuurtentjes zijn een soort opslagtentjes, waarin dan een eigen sanitaire plek ingericht kan worden. Ook de douchezak is zeer in trek.

RTV Utrecht nam gisteren een kijkje bij kampeerders die gebruik maken van een alternatieve sanitairmogelijkheid.


Decathlon ziet ook in de verkopen terug dat mensen zo min mogelijk afhankelijk willen zijn van openbare faciliteiten. Zo zijn chemische toiletten ook onderweg te gebruiken, aldus de keten, zodat mensen geen gebruik hoeven te maken van de toiletten in tankstations of horecagelegenheden.


17.50 uur   Coronacijfers regio Utrecht: twee nieuwe sterfgevallen en 19 nieuwe besmettingen
Het aantal ziekenhuisopnamen vanwege een coronabesmetting neemt in de provincie Utrecht nauwelijks nog toe. Dat blijkt opnieuw uit de dagelijkse cijfers die het RIVM in Bilthoven publiceert. Sinds de uitbraak van het virus zijn 861 regiogenoten naar het ziekenhuis gebracht.

Het aantal met een test bevestigde besmettingen steeg met 19. In totaal zijn in onze regio nu 3458 gevallen geregistreerd. Aan het regionale dodental is de afgelopen 24 uur twee sterfgevallen toegevoegd. Het aantal regiogenoten dat door het coronavirus is overleden komt daarmee op 399.17.23 uur   Utrechtse dichter helpt Straatnieuws-verkopers aan gedichten op te verkopen
De Utrechtse dichter Fred Penninga vond het "geen vrolijk beeld" toen hij hoorde dat Straatnieuws in fysieke vorm verdwijnt. Hij zag zijn bekende Straatnieuws-verkoper 'Smiley' Eelco voor zich en besloot een plan te bedenken.

"Als ik nou elke week een nieuw gedicht schrijf, die vijftig keer afdruk en in vijftig enveloppen stop. En die stapel enveloppen aan Eelco geef. Eelco kan de gedichten voor 1 euro verkopen. Dan is iedereen toch op slag weer een stukje gelukkiger?", aldus Penninga.

Zo gezegd zo gedaan. Komende dinsdag wordt het eerste gedicht door Straatnieuws-verkoper Eelco aan zijn klanten aangeboden.

"Ik noem het project - en het eerste gedicht - 'De bende van de Schone Handen'. Misschien willen er dichters een vergelijkbare activiteit opzetten? Maar ook dichters van buiten het gilde kunnen de Straatnieuws-verkoper om de hoek adopteren om gezamenlijk zo'n poŽzie-verbond te sluiten", zegt Penninga. "Zo worden we echt De bende van de Schone Handen in de stad. Dat is geweldig, toch? Het past ook bij het handen wassen in Corona-tijd. Ik ben benieuwd."

Lees ook: Straatnieuws Utrecht stopt na 25 jaar met papieren krant


16.21 uur   Wintertuin in Baarn bedenkt coronaproof bedieningstafels
Bij de Wintertuin in Baarn zijn ze klaar om hun terras te openen. Een van de medewerkers bedacht de zogenaamde 'Bijdien'-tafel, waarop het bedienend personeel een dienblad met drankjes gemakkelijk neer kan zetten op anderhalve meter afstand.

 Zo worden gasten in de Wintertuin vanaf 1 juni bediend. Zo worden gasten in de Wintertuin vanaf 1 juni bediend. | Foto: Wintertuin


14.48 uur   Goed nieuws voor Simon Makienok
De oud-speler van FC Utrecht hoeft niet meer in quarantaine te blijven.14.02 uur   Dodental coronavirus stijgt met 23 naar 5811
Het officiŽle aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5811. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 10 nieuwe patiŽnten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.659. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.


13.41 uur   ANWB: meer mensen willen ov mijden na de coronacrisis
Ruim een derde van de Nederlanders (36 procent) wil na de coronacrisis vaker met eigen vervoer gaan reizen in plaats van met het openbaar vervoer. De fiets of e-bike wordt het vaakst genoemd als alternatief (27 procent), gevolgd door de auto (17 procent).

Dat meldt de ANWB op basis van een eigen onderzoek. Degenen die minder van het ov gebruik willen maken, vinden het te druk in trein, bus, metro en tram.


11.30 uur   Afvalbedrijven: kom niet naar milieustraat als het niet per se hoeft
De Vereniging Afvalbedrijven verwacht opnieuw een drukke dag bij de milieustraten. Dat heeft drie oorzaken, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Zo mogen er minder mensen op de milieustraten komen vanwege de coronamaatregelen. Ook zijn mensen massaal hun spullen aan het opruimen nu ze grotendeels aan huis gekluisterd zijn. Daarnaast zijn veel kringloopwinkels dicht.

 Ook bij de milieustraat in Bunnik is het vandaag druk Ook bij de milieustraat in Bunnik is het vandaag druk | Foto: RTV Utrecht


10.13 uur   St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein neemt maatregelen
Het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein verscherpt de maatregelen nadat het aantal coronabesmettingen onder patiŽnten en medewerkers van een paar verpleegafdelingen toe is genomen.08.45 uur   'Ramadan die we niet snel zullen vergeten'
Het is vandaag de laatste dag van de ramadan. In deze coronatijd was de vastenmaand extra bijzonder. Bekijk het in onze rubriek 'Utrechters in coronatijd'.08.08 uur   Laatste coronapatiŽnt verlaat IC-afdelingen Diakonessenhuis
Een mijlpaal voor het Diakonessenhuis in Utrecht. Daar heeft nu ook de laatste coronapatiŽnt de intensive care verlaten. Zij gaat nu naar de verpleegafdeling om verder op te knappen.
07.14 uur   Vleermuizentelling vanavond in heel het land
Ze hebben, omdat ze mogelijk de bron zijn van het coronavirus, niet de beste reputatie de laatste tijd, maar vleermuizen zijn wel degelijk nuttige diertjes om in de buurt te hebben. Daarom is er vanavond en morgen een vleermuistelling.

De vliegende zoogdiertjes zijn namelijk echte veelvraten als het om insecten gaat. Een dwergvleermuis eet al snel zo'n 1000 muggen per nacht. Andere soorten eten veel kevers en nachtvlinders. Zo dragen de beestjes bij aan het in toom houden van het aantal insecten dat schadelijk is voor groente- en fruitkwekers.

Mensen die willen meedoen aan de telling hoeven daarvoor niet ver te reizen. Er kan gewoon vanuit de tuin geteld worden. Het beste is dit een uurtje te doen vanaf zonsondergang om 21.30 uur. Het aantal getelde vleermuizen kan vervolgens worden doorgegeven op tuintelling.nl.

De provincie Utrecht heeft wel wat met vleermuizen. Zo werden eind vorig jaar op Vliegbasis Soesterberg extra hangplekken voor ze gemaakt om ze de winter door te helpen. Ook hoefde presentator Eddy ZoŽy niet lang naar de diertjes te zoeken toen hij werd uitgenodigd op Slot Zuilen.

En ook voor mensen die een hekel hebben aan de vleermuis valt er in de regio wat te halen. Een restaurant in IJsselstein serveert een kerrie voor het diertje. Voor de gelegenheid wordt die met kip gemaakt maar wel met de kruiden die normaal voor vleermuis worden gebruikt. 'Akelig lekker!', aldus de kok.


07.10 uur   Inburgeringsexamens half juni hervat
Het kabinet wil dat de inburgeringsexamens en het staatsexamen Nederlands als tweede taal op 15 juni weer worden hervat. Sinds medio maart waren alle toetslocaties gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Uitvoeringsorganisatie DUO bereidt de hervatting voor, waarbij rekening moet worden gehouden met de RIVM-richtlijnen.

De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vinden het belangrijk dat inburgeringsplichtigen die er klaar voor zijn, weer examens kunnen afleggen, omdat ze anders het geleerde weer kwijtraken. Ook voorkomen ze zo dat de wachttijden verder oplopen. Daardoor zouden betrokkenen mogelijk in de knel komen met hun inburgeringstermijn. Voor het bedoelde staatsexamen (Nt2) hebben kandidaten tot 1 januari 2021 de tijd, zo is afgesproken met onderwijsinstellingen.

Omdat door de coronabeperkingen minder examens tegelijk kunnen worden afgenomen, gaan de toetslocaties zo spoedig mogelijk ook in de avonduren en weekenden open.


07.04 uur   Liveblog van gisteren teruglezen
Op je gemak even het liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan via deze link.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -