Fietsklemmen voor de deur, bewoners Springweg voelen zich overvallen

UTRECHT - "Hun de lusten, wij de lasten." Alie van der Hoef is duidelijk in haar uitspraken. De Utrechtse is laaiend op de gemeente. En ze staat niet alleen, meer bewoners van de Utrechtse Springweg zijn boos. En dat allemaal om de verplaatsing van een rij fietsklemmen. Die komen bij hen voor de deur.
De fietsklemmen staan nu nog bij de achteringang van Hotel-restaurant Karel V, maar die wil zijn entree verfraaien. De klemmen staan op de grond van het hotel. Een meter of honderd verderop is een blinde muur. Het lijkt een logische oplossing, de 'nietjes' zoals deze fietsklemmen heten, kunnen eenvoudig verplaatst worden.

GEEN NIETJES

Maar dan had de gemeente niet op Alie en haar buren gerekend. Die springen uit hun vel als afgelopen woensdag een wijkbericht op de mat dwarrelt. Het rijtje huizen zijn monumenten en ook de blinde muur is van historische waarde.
De bewoners zijn bang voor overlast. De nietjes worden vooral gebruikt door bezoekers van de horeca in de straat. De angst is dat ze midden in de nacht tegen de muren gaan staan plassen, of de inhoud van hun maag voor hun deur deponeren. Ook blijft er te weinig ruimte op de stoep over, voetgangers zullen uitwijken naar de weg. Waar de nietjes nu staan, is dat voetgangersgebied, maar op de nieuwe plek rijden gewoon auto's.
Het wordt een zooitje hier voor de deur
Tim Schipper (SP) - fractievoorzitter

BEZWAARSCHRIFT

De bewoners sturen collectief een bezwaarschrift naar de gemeente. Ze hebben haast, want aanstaande woensdag wordt het werk uitgevoerd. En met Hemelvaart ertussen is de gemeente lastig te bereiken. Ze schrijven: "Wij zijn onaangenaam verrast door het bericht van de Gemeente Utrecht, waarin wordt meegedeeld dat de fietsbeugels worden verplaats naar de muur tegenover onze huizen. (...) Dit zonder enige vorm van overleg, wij vinden dit een schande!" En natuurlijk zijn ze boos over het feit dat er nauwelijks tijd zit tussen het wijkbericht en de uitvoering van de klus.
De bewoners krijgen steun van Tim Schipper, de fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad. "Het wordt een zooitje hier voor de deur, mensen die midden in de nacht hun fietsketting gaan lopen losmaken."
Schipper maakt zich vooral boos over de manier waarop de gemeente met deze bewoners omgaat. "Ja, ik ben hartstikke boos. De mensen hier krijgen op de woensdag voor Hemelvaart een wijkberichtje in de bus, dat ze volgende week woensdag hier de zooi overhoop gaan halen. En ze hebben geeneens een nummer waar ze kunnen reageren bij de gemeente."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.