RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mooi en spannend: Amersfoortse proef maakt heropening verpleeghuizen mogelijk

1/3
AMERSFOORT - Vanaf komende maandag mogen bewoners van verpleeghuizen weer bezoekers ontvangen. Dat kan door een proef van de GGD die onder meer liep in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Daar werken ze al anderhalve week volgens de nieuwe richtlijn. Een mooie, maar ook spannende tijd, zeggen betrokkenen.

De nieuwe regels schrijven voor dat er onder strikte voorwaarden ťťn bezoeker per bewoner naar binnen mag. Hans Kieft is er maar wat blij mee. Hij kon eindelijk zijn vader, na acht lange weken, weer zien. "Er is veel gebeurd. Hij is zwaar dement, dus da's lastig. Maar het is fijn om het gesprek te hebben en in dat uur merk je dat hij je gaat herkennen. Dan zie je hem wat opener. Da's mooi."

Zorgmanager Geralde Schreur was verantwoordelijk voor de proef in Amersfoort. Volgens haar zitten er twee kanten aan de heropening. "Mensen snakken ernaar om hun geliefde weer te zien." Maar het is ook spannend, aldus Schreur. "Wij hebben geen corona gehad en daar zijn we hartstikke blij mee. Maar als je heropent, is dat risico weer aanwezig. En dat merk je bij medewerkers en bezoekers."

Bezoek mogelijk dankzij verpleeghuisproef Amersfoort


EXTRA WERK
Het mogelijk maken van een bezoekuurtje, was veel extra werk. Schreur: "Dat hebben wij denk ik wel een beetje onderschat. Het kost zeker meer tijd. Je moet alles uitvragen. We hebben een bezoekplanning gemaakt, daar moeten mensen zich voor inschrijven en die moeten teruggebeld worden. Dat is anders dan dat de deur open staat en mensen binnen komen lopen."

Zorgmanager over proef: mooi maar zwaar


LEERZAAM
De GGD heeft een boel geleerd van de proef onder de 26 verpleeghuizen, waaronder dus die in Amersfoort. Bijvoorbeeld over het mondkapje, dat gedragen moet worden wanneer afstand houden onmogelijk is. Kaltrina Tahiri, deskundige infectiepreventie bij de GGD, geeft een voorbeeld: "We merkten dat bezoekers wat lekkers meenemen voor de cliŽnten. En dan halen ze het mondmasker eraf om mee te eten of mee te drinken. En het is belangrijk dat bezoekers die een mondmasker dragen, die continue dragen."

Vanaf maandag mogen alle verpleeghuizen die aan de eisen voldoen weer bezoekers ontvangen. En dat is een goede ontwikkeling, aldus Hans Kieft. "Kijk, mijn vader weet het niet; die snapt het niet. Maar je hebt natuurlijk heel veel mensen in deze situatie die het donders goed snappen en die het contact missen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -