RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Een echte moestuin beheren via een app, in Woudenberg kan het

1/3
WOUDENBERG - "Tuinman, geef de radijsjes even wat water." Het is bijna utopisch: met de Mijn Boerderijtje-app kunnen gebruikers hun eigen stukje moestuin in Woudenberg houden, zonder vieze handen te krijgen.

Ge´nspireerd door het computerspel Farmville ontwikkelde Bert ter Maaten met twee andere ondernemers de app. Het idee is simpel: gebruikers beheren als in een computerspel een stukje moestuin, met als grote verschil dat deze moestuin ook in het echt wordt bijgehouden. Als de tijd rijp is krijgt de eigenaar van het stukje grond zijn biologische oogst om zelf op te eten. Ook vanuit een klein appartementje zonder tuin kan je nu je eigen groenten kweken.

Liesbeth de Moor in gesprek met Bert ter Maten.


ALLES KOST GELD, DAT IS BELEVING
De baas van de tuin moet zelf aangeven wanneer het tijd is om te mesten, water te geven of onkruid te wieden. Ter Maaten: "We hebben er ook een weerstation op staan, ook belangrijk dat je zelf het weer in de gaten houdt." Want bij aanhoudende droogte krijgen planten dorst: water geven dus. Maar let op: dat kost geld. Elke handeling die de tuinman uitvoert, kost een aantal credits. "Water geven kost bijvoorbeeld twee credits", zegt Ter Maaten. "Een credit kost 20 cent."

Wie een stuk land koopt (Ó 99 euro per jaar, er is ook een abonnement voor een tientje per maand) start met 300 credits. Dan koop je wat zaden, laat je de tuinman de boel bemesten en je wilt eens een foto van je ontkiemende kroppen sla: alles kost virtuele munten. Als de droogte dan losbarst nemen de kosten extra toe.

 Zo ziet de app eruit. Zo ziet de app eruit. | Foto: Mijn Boerderijtje

"Dat is de beleving die we willen creŰren", zegt de Ter Maaten. "Als het droger is moet je meer water geven. Dat is in de landbouw ook zo." Sommige omstandigheden vragen eenmaal meer tijd, energie en geld en daardoor gaat de waarde van je product ook omhoog.

STEUN UIT EUROPA
In Woudenberg ligt nu een halve hectare land te wachten op de eerste digitale eigenaren. Als de app succesvol is kan dat uitgroeien tot zelf negen hectare. Er lijkt vertrouwen te zijn dat die groei er ook gaat komen: Mijn Boerderijtje wordt onder andere gesteund door de Europese Unie en de gemeenten Woudenberg, Veenendaal, Leusden en Amersfoort.

Gelukkig is in juni een natte maand voorspeld, zegt Ter Maaten, dus dan zal het wel meevallen qua kosten. En, misschien nog wel belangrijker: "Je moet je plezier er ook uithalen, het is hartstikke leuk om te doen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -