RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Trainer Hake over Jong FC Utrecht: 'Van lelijk eendje naar mooie zwaan'


UTRECHT - Jong FC Utrecht kende het beste seizoen in de eerste divisie sinds de entree van de ploeg in 2016. Nadat het steevast in de achterhoede bivakkeerde, met zelfs een laatste plaats twee seizoenen terug, wist het deze voetbaljaargang een recordaantal punten (38) bij elkaar te voetballen. En dat in slechts 29 wedstrijden.

 Jong FC Utrecht-trainer René Hake Jong FC Utrecht-trainer René Hake | Foto: fcutrecht.nl

De ommekeer gaat samen met de komst van trainer René Hake. Hij nam het stokje begin dit seizoen over van Robin Pronk. Hake slaagde erin om binnen de geboden kaders een winnend elftal neer te zetten. "Ik vind dat hij het geweldig gedaan heeft. Jong FC Utrecht heeft een aantal mindere jaren gekend en René heeft er weer een bepaalde 'schwung' ingekregen", complimenteert Gert Kruys in Een Berg Sport. "Wat ik ook heel erg leuk vind is dat veel spelers zich enorm goed ontwikkeld hebben. Denk aan Mitchell van Rooijen, die zelfs zijn debuut heeft gemaakt in het eerste."

De 'schwung' is terug bij Jong FC Utrecht"
Gert Kruys

Hake noemt het succes van Jong FC Utrecht een teamprestatie. "Ik ben er blanco ingestapt en van daaruit aan de slag gegaan om er mijn eigen dingen aan toe te voegen." Bij het beëindigen van de competitie stond Jong FC Utrecht op een verdienstelijke 12e plaats. Gedurende het seizoen was het regelmatig in de top zes terug te vinden. "Kleine veranderingen kunnen al een heel positief effect hebben. Daar hebben we met de hele staf naar gekeken."

René Hake: "Kleine veranderingen kunnen al een groot positief effect hebben"


VAN LELIJK EENDJE NAAR MOOIE ZWAAN
Die kleine veranderingen zorgden ervoor dat Jong FC Utrecht dit seizoen veranderde van het lelijke eendje van de Keuken Kampioen Divisie in een mooie zwaan. "Heel veel jongens voelden het ook zo. Zeker jongens die er al een tijdje speelden vroegen zich echt af of het wel goed was voor hun ontwikkeling om te blijven. Ik ben daar met open vizier ingegaan en dat heeft gewerkt.

 Mitchell van Rooijen Mitchell van Rooijen | Foto: fcutrecht.nl

Hake was hoofdtrainer bij Cambuur, FC Twente en FC Emmen. Dat hij nu bij FC Utrecht de tweede viool speelt achter trainer van het eerste, John van den Brom, maakt het deels lastig. "Dat is zo, maar het is ook maar net hoe je ernaar kijkt. Je hebt gewoon de verantwoordelijkheid naar een volwassen elftal in een volwassen competitie, zo is het hoe ik ernaar kijk. Natuurlijk heb je te maken met een eerste elftal, dat klopt, maar voor mij is dat geen probleem. Ik heb ook op die stoel gezeten, dus ik weet wat daar kan spelen."

Ik heb de ruimte om mijn eigen plan te trekken"
René Hake

Deels was het een worsteling om weer in de schaduw te werken. "Natuurlijk, je ambieert altijd meer, maar dit voelde gewoon heel goed. Op het moment dat het goed voelt met Jordy (Zuidam) en met John (van den Brom) kun je ook echt je steentje bijdragen. Daarnaast heeft John aangegeven dat ik mijn eigen plan moest trekken en niet blind achter hem aan moest gaan lopen. Voor mij des te meer een reden destijds om het te doen."

René Hake: "We verwachten het succes te kunnen doortrekken"


VRIENDENPLOEG
Gert Kruys denkt dat de vriendschappen die er zijn binnen de verschillende technische staffen binnen FC Utrecht een kracht zijn. "René wordt omringd door jongens als Sander Keller en Ruud Heus en die hebben weer een goede band met Rick Kruys en Dennis Haar van het eerste." Ook met Hake botert het goed. De trainer ziet dat als een compliment. "Wij voelen dat ook zo. We zijn heel open en vrij naar elkaar toe. Dat komt doordat we respect hebben voor elkaars kwaliteiten, maar ook als mens."

 René Hake met de rest van de staf van Jong FC Utrecht René Hake met de rest van de staf van Jong FC Utrecht | Foto: fcutrecht.nl

HOOGTEPUNT
Het hoogtepunt dit seizoen was de 7-2 overwinning op het dit seizoen machtige Jong Ajax. "Dat heeft heel Nederland gezien", weet Gert Kruys nog. "Een unieke prestatie, want Jong Ajax is normaal een van de toppers in de Keuken Kampioen Divisie." Hake was die avond positief verrast door zijn elftal. "Als je zo goed speelt en zo'n uitslag neerzet. Natuurlijk waren we toen al op de goede weg, maar Jong Ajax had ook een goede reeks neergezet. Dat je dan met 7-2 wint, dat is natuurlijk wel een uitslag die te bewonder is."

Komend seizoen verwacht Hake het succes door te zetten. Een groot deel van de groep blijft bij elkaar en een aantal jongens zullen de stap naar het eerste gaan maken. "En daar gaat het uiteindelijk om: zoveel mogelijk jongens door laten stromen naar het eerste elftal."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -