'Veel meer fraude door taalscholen'

UTRECHT - Taalscholen declareren op grote schaal inburgeringscursussen die nooit hebben plaatsgevonden. Arabischtalige ronselaars werven 'cursisten' die in ruil voor cadeaus facturen ondertekenen voor niet gegeven lessen. Met de fraude zijn naar schatting miljoenen euros gemoeid, meldt de Volkskrant.
Nadat een ex-medewerker van een taalschool zijn verhaal had gedaan over deze praktijken, deed de Volkskrant nader onderzoek, in samenwerking met een undercoverstudent.

RONSELAARS

De vrouw, die zogenaamd op zoek was naar een geschikte taalschool, kwam in contact met vijf ronselaars van Syrische origine. Zij lokken inburgeraars met cadeaubonnen, laptops of geld, in ruil voor het tekenen van een contract. Bij sommige scholen was inschrijving mogelijk zonder lessen te volgen.
De neplessen kunnen lucratief zijn voor zowel de student als de taalschool. Iedere statushouder krijgt via de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) maximaal 10.000 euro vergoed om Nederlandse les te volgen. Als de taalschool en de inburgeraar samenspannen, kunnen zij dit bedrag samen verdelen zonder dat er een les aan te pas komt.

UTRECHT

In Utrecht maakte de gemeenteraad zich al eerder zorgen over de kwaliteit van taalscholen. Ook werden verschillende scholen van fraude verdacht. Wethouder Maarten van Ooijen laat nu naar aanleiding van het Volkskrantartikel op Twitter weten dat de gesprekken met taalscholen worden verscherpt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.