RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Droge start voor gezamelijke moestuin Soester Eng

1/2
SOEST - De Soester Eng is een geliefd stukje Soest van boer Pieter Kuijer. Hij zet zich al tijden in om het gebied zo mooi en bio-divers mogelijk te houden. Het liefst betrekt hij daar de inwoners van Soest bij. En die doen dat graag. Dus nu onderhoudt Kuijer samen met tientallen vrijwilligers een gemeenschappelijke groentetuin.

In de aarde zitten worteltjes, kolen, bonen en nog veel meer. "We hebben zestig aandeelhouders en die krijgen dertig weken per jaar iedere week groenten en kruiden van deze akker", zegt Kuijer terwijl hij langs de rijen aan gewassen loopt.

SUBSIDIE
De moestuin in aangelegd met een Europese subsidie die bedoeld is voor innovatieve landbouw. De kleinschalige akkerbouw, waarbij aandeelhouders zelf ook op het land werken, vergroot de sociale betrokkenheid en bloemenvelden vergroten de biodiversiteit.

Maar boer Kuijer ziet het ook als toekomstmodel voor zijn boerenbedrijf: "We hebben niet zoveel koeien dus ga je dingen erbij doen. En dit wat we hier doen daar zie ik veel goede dingen in: eet lokaal, lage co2-uitstoot. In de toekomst zie ik veel meer gebeuren waarbij de boer en consument direct met elkaar in aanraking komen."

VRIJWILLIGERS
De moestuin levert voor zestig aandeelhouders. Dat zijn mensen die een aandeel en daarmee ook een oogstdeel hebben gekocht. Die mensen zijn ook welkom om te komen helpen bij het planten van de gewassen en onkruid wieden.

Alexandra Tom is vrijwilliger: "Ik heb zelf een tuin en een moestuin, maar ik vind dit leuk om erbij te doen. Zeker omdat ik op deze manier een boer leer kennen en daar wat van opsteek."

DROOGTE
De Soester Eng is een glooiend stuk akkerbouwgebied midden in Soest. Af en toe waait er een flinke wolk stof rond de moestuin. Het laat zien hoe droog het is. De zelf geslagen waterpomp staat daarom ook vaak aan om de de eerste oogst een succes te maken. Volgens boer Kuijer is de kans vrij klein dat de droogte roet in het eten gaat gooien.

De moestuin op de Soester Eng


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -