Ondernemer vroeg god om hulp en kreeg drugscrimineel als reddende engel

© Koen Laureij
VEENENDAAL/BREUKELEN - Een 53-jarige oud-ondernemer uit Breukelen, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot drugslab in een bedrijfspand in Veenendaal, blijft op vrije voeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt.
De officier van justitie eiste vandaag 360 dagen cel tegen de man, waarvan 261 voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Omdat de verdachte K. de W. al 99 dagen in voorarrest heeft gezeten, zou hij niet terug hoeven naar de gevangenis.

INVAL

Bij een inval in bedrijfspand De Generaal aan de Citadel in Veenendaal werd op 4 april 2017 een compleet drugslaboratorium ontdekt, nadat omwonenden hadden geklaagd over een verdachte geur die uit het gebouw kwam. Die geur werd veroorzaakt door een lekkage. Binnen werden ook nog 80.000 tabletten MDMA, 11 kilo heroine en 3.000 kilo hennep aangetroffen.
De man uit Breukelen huurde het gebouw, waarin verschillende bv's van hem gevestigd waren. Hij leverde onder meer allerlei goederen en wijnen aan de horeca. De man zou niets van het drugslab hebben geweten. Er zou hem door de vermeende hoofdverdachte Ed K. zijn wijsgemaakt dat die een ruimte en een partner nodig had voor een im- en exportfirma in levensmiddelen.

REDDENDE ENGEL

In de rechtbank vertelde K. de W. vandaag dat hij financieel aan de grond zat toen hij vier jaar geleden betrokken raakte bij de zaak. Hij kon geen werk vinden en bad als gelovig man tot god om hulp. Kort daarna zou hij in contact zijn gekomen met Ed K., die hij zag als reddende engel. Hij zou toen niet hebben geweten dat deze K. in drugs en wapens deed. Volgens zijn advocaat heeft een uiterst professionele organisatie misbruik gemaakt van verdachte.
In het drugslab werd ook een grote partij drugs aangetroffen
In het drugslab werd ook een grote partij drugs aangetroffen © Koen Laureij
Na de ontdekking van het drugslab werden naast de man uit Breukelen nog vijf verdachten aangehouden. De zaak tegen vier van hen werd geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs. De vermeende hoofdverdachte Ed K. is nog voortvluchtig. Mede daarom heeft afhandeling van de zaak tegen K. de W. te lang geduurd.

KATVANGER

De officier van justitie gelooft niet dat K. de W. de grote man achter het drugslab was, maar denkt wel dat hij wist wat er gebeurde in de hal die hij beschikbaar stelde. Op veel vragen zou hij geen bevredigend antwoord hebben gegeven. Voor de herkomst van twee stortingen van ruim 50.000 euro had hij geen goede verklaring. Het OM vermoedt dat de helft daarvan bestemd was voor de huur van het pand, van juni 2016 tot april 2017.
Ook bestelde de verdachte machines die volgens het OM gebruikt kunnen worden bij de productie van MDMA-tabletten, zoals een roeras en een zogenoemde poedertoevoerhopper. Die maken hem volgens het OM medeplichtig aan het produceren van harddrugs. Volgens de officier van justitie is de verdachte niet te linken aan de partij hennep die in de hal lag. Daarom vroeg hij wat dat betreft om vrijspraak, wegens gebrek aan bewijs.
De verdediging bestempelde de verdachte als een typische katvanger. Hij is volgens zijn advocaat misbruikt door een uiterst professionele organisatie, die hem niet toestond om te zien waar ze mee bezig waren. Hij zou alleen maar in zijn eigen kantoortje zijn geweest om de post te halen. Een voorwaardelijke celstraf is volgens de raadsman niet nodig, omdat zijn client zijn leven heeft gebeterd en niet in herhaling zal vallen.
K. de W. bezwoer de rechtbank aan het einde van de zitting dat hij de waarheid heeft gesproken. Liegen zou hij vanwege zijn geloof nooit doen. Of de rechters dat geloven, wordt duidelijk als zij over twee weken uitspraak doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.