Lorenzo S. 10 jaar de cel in voor het doden van zijn vriendin Dunja, nabestaanden erg teleurgesteld

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Lorenzo S. moet 10 jaar de gevangenis in voor de opzettelijke doodslag op zijn vriendin Dunja in haar appartement in Utrecht. Het Openbaar Ministerie had die celstraf ook geëist, maar dan in combinatie met tbs met dwangverpleging. De familie van de vrouw is teleurgesteld dat geen tbs werd opgelegd.
Agenten klopten op 24 februari 2019 aan in het appartement van Dunja in de City Campus Max-flat aan het Europaplein nadat buren hadden gebeld over alarmerend geschreeuw en gebonk. S. wilde eerst de deur niet open doen. Na een half uur konden agenten de stevige deur met meerdere sloten forceren. Binnen troffen ze de ernstig toegetakelde vrouw aan. Onder haar lag Lorenzo die deed alsof hij buiten bewustzijn was. Vier dagen later overleed de vrouw.
S. zei tijdens de rechtszaak dat de vrouw door een ongeluk om het leven was gekomen: ze zou onder de invloed zijn geweest en dronken tegen allerlei meubelstukken aan zijn gevallen. Maar het OM schetste een heel ander beeld van de fatale ochtend in het appartement van Dunja. De officier van justitie beschuldigde S. ervan de vrouw in haar gezicht te hebben geslagen. Ook zou hij haar keel hebben dichtgeknepen, en haar met haar hoofd op de grond hebben gegooid. Dat de vrouw dronken was, klopte volgens het OM niet: zij was broodnuchter.
De rechtbank ging mee in het verhaal van het OM en wil de samenleving voor langere tijd tegen hem beschermen. Het feit dat Lorenzo S. bleef ontkennen iets met de dood van de Utrechtse te maken hebben, werkte uiteindelijk tegen hem. Hij werd tot 10 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

RELATIE

Uit sms'jes tussen Dunja en en Lorenzo die tijdens de rechtszaak naar boven kwamen, bleek dat de relatie tussen de twee moeizaam verliep. Dunja zou het ook al eerder een keer hebben uitgemaakt en al voor het drama in 2019 was haar appartement een bekend adres voor de politie. Agenten moesten meerdere keren langskomen om S. weg te sturen. Een vriendin verklaarde ook dat hij één keer door Dunja was weggejaagd met een mes. Daarbij hadden beiden snijwonden opgelopen.

GEEN TBS

Lorenzo S. werd in het Pieter Baan Centrum onderzocht op psychische stoornissen maar werkte daar niet aan mee. Ook al heeft hij volgens de rechtbank een 'persoonlijkheidsstoornis' toch krijgt hij geen tbs met dwangverpleging opgelegd. Het zou niet bewezen zijn dat de vastgestelde stoornis tot de mishandeling heeft geleid. Ook is de kans op herhaling volgens de rechtbank laag.
De verdachte heeft twee weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de rechtbank. Dat kan het Openbaar Ministerie ook, als ze bij het gerechtshof opnieuw tbs met dwangverpleging wil eisen.

FAMILIE DUNJA TELEURGESTELD

De advocaat van de familie zegt tegen RTV Utrecht dat de nabestaanden van Dunja erg teleurgesteld zijn in de uitspraak omdat Lorenzo S. geen tbs heeft gekregen. De kans op herhaling is volgens de familie groot "omdat zij als geen ander weten hoe gevaarlijk Lorenzo S. kan zijn". De familie wil niet dat hij iemand anders iets aandoet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.