RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Griftpark in Utrecht leeggeveegd; Tweede Kamer wil geen strafblad na coronaboete

1/2
UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:

- Kamer: geen strafblad na coronaboete
- Misleidende aanvragen anti-coronademonstraties
- Boa's voeren actie
- Lees hier het liveblog van gisteren terug
21.40 uur   Politie veegt Griftpark in Utrecht leeg
In Utrecht heeft de politie ingegrepen in het Griftpark. Daar werd het vanavond te druk en zaten mensen te dichtbij elkaar. Iedereen moest van de politie het park verlaten.


21.18 uur   Kamer: geen strafblad na coronaboete
Overtreders van de coronaregels moeten daar geen strafblad aan overhouden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer die daarme ingaat tegen de mening van het kabinet.

Mensen die nu een boete krijgen omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen houden, krijgen ook een aantekening omdat ze een noodverordening hebben overtreden.

Zo'n aantekening zou kunnen betekenen dat ze geen Verklaring Omtrent Gedrag kunnen krijgen. Dat valt in de praktijk mee, zei het kabinet. Maar daar hadden de Kamerleden geen oren naar: alle partijen behalve VVD en CDA stemden voor het schrappen van de aantekening.


17.53 uur   'Groepen proberen coronaregels demonstratie te omzeilen'
Meerdere groepen proberen de coronaregels voor demonstraties te omzeilen. Dat zegt de gemeente Den Haag. De organisatoren doen dan bijvoorbeeld alsof het gaat om meerdere kleine protesten die toevallig vlak naast elkaar worden gehouden.

Voor aanstaande zaterdag waren er aanmeldingen van 50 demonstraties met 30 deelnemers, en 100 demonstraties met 20 deelnemers. Een van de groepen die op het Malieveld wilde demonstreren, maakt zich boos over de coronamaatregelen en de ontwikkeling van 5G. Een andere vereniging, 'Gele Hesjes Verenigd', wil bij het Binnenhof demonstreren tegen het kabinetsbeleid rondom het coronavirus.

Bij een anti-lockdown demonstratie in Den Haag op 5 mei moest de politie ingrijpen. Bij een soortgelijke demonstratie in Utrecht gebeurde dat niet.


16.03 uur   'Mondkapje ook verplicht op de pont'
Je zou het bijna vergeten, maar een veerpont maakt deel uit van het openbaar vervoer. En dus moet je ook daar vanaf 1 juni een mondkapje dragen. De Gemeente Stichtse Vecht herinnerde iedereen er vandaag even aan op twitter. "Reis je wel eens met het pontje in Nigtevecht en ben je 13 jaar of ouder? Dan ben je vanaf 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen."


De pont in Nigtevecht is een elektrisch aangedreven pontje voor fietsers en voetgangers. Elders in de provincie zijn er ook grotere ponten die auto's vervoeren over rivieren als de Lek en de Rijn. Ook daar is een mondkapje vanaf 1 juni verplicht, net als in de trein of bus.


14.22 uur   Geen nieuwe doden in Utrecht sinds gisteren
Vandaag zijn er 10 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 26 personen als overleden gemeld. Tot nu toe zijn er 45.578 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

In de provincie Utrecht zijn er 3509 mensen positief getest, 9 meer dan gisteren. Het aantal ziekenhuisopnames staat nu op 865 (+2 t.o.v. gisteren). Er is sinds gisteren niemand als overleden gemeld. Dat aantal blijft dus op 402 staan.


11.47 uur   Groothandels sluiten deuren weer voor consument
Groothandels als Makro en Hanos zijn vanaf 1 juni weer alleen beschikbaar voor pashouders. Sinds 19 maart konden ook consumenten zonder pasje boodschappen doen bij de groothandel, maar nu de horeca weer open gaat is dat volgens brancheorganisatie CBL niet meer nodig.

De groothandels openden hun deuren voor iedereen om druk op supermarkten te verlagen. Als er meer winkels beschikbaar zijn, is er ook meer ruimte bij het boodschappen doen was het idee.

CBL verwacht dat het de komende periode alsnog druk blijft in de supermarkt omdat de horeca nog niet op volle toeren kan draaien. "Daarom blijft het belangrijk dat klanten en medewerkers rekening houden met elkaar en elkaar de ruimte gunnen. De supermarkt biedt voldoende plek aan alle klanten om anderhalve meter afstand te kunnen houden, mits iedereen zijn best doet en ook zelf verantwoordelijkheid neemt", aldus CBL.


11.23 uur   Fred Vis praat de burgemeester bij
Overleg op top-niveau. Dierentuindirecteur Fred Vis vertelt burgemeester Lucas Bolsius welke maatregelen de dierentuin allemaal neemt tegen corona. De burgemeester wil dat toch echt met zijn eigen ogen zien en loopt zelf een rondje door Dierenpark Amersfoort.
10.24 uur   Utrecht praat over versoepelingen
De Utrechtse gemeenteraad heeft het vanavond over hoe mogelijke versoepelingen doorgevoerd gaan worden in de stad. Belangrijkste inzet is misschien wel de horeca: krijgen zij meer ruimte voor terrassen? Op Radio M Utrecht vertelde raadslid Jony Ferket over wat zij van het debat verwacht.

Jony Ferket (D66) over Utrechtse versoepeling06.00 uur   Boa's in actie
Boa's in verschillende steden in het land voeren vandaag actie. Zij zijn het geweld tegen buitengewoon opsporingsambtenaren zat en willen pepperspray en een wapenstok om zich beter te kunnen verdedigen. Dat meldt de Nederlandse BOA Bond in Utrecht.

Er zijn bijeenkomsten in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Velsen en mogelijk sluiten ook boa's in andere steden zich aan. Het gaat om een korte betoging van maximaal 30 mensen om 12.00 uur. Een incident in IJmuiden vormt de aanleiding voor de actie. Op het strand van de havenstad werden boa's aangevallen door een groep jongeren. Dat gebeurde nadat de toezichthouders iemand hadden aangesproken die van de pier was gesprongen waar dat niet mocht.

Boa's klagen dat ze steeds vaker in agressieve situaties belanden. Bijna 90 procent van de toezichthouders zag het aantal geweldsincidenten stijgen sinds de coronacrisis volgens een enquÍte van vakbond BOA ACP. Dit is niet de eerste keer dat boze boa's van zich laten horen. In Rotterdam weigerden boa's drie dagen lang bonnen uit te schrijven. Die actie krijgt een landelijk vervolg op 1 juni als het aan de bond ligt. Maar daarvoor moeten de leden van de bond zich eerst nog uitspreken.


05.13 uur   Corona maakt eenzaam
Al meer dan twee maanden zit Nederland in een zogeheten intelligente lockdown. We blijven zoveel mogelijk thuis en spreken amper nog met vrienden en familie af.

En dat trekt op veel provinciegenoten een behoorlijke wissel. Uit onderzoek van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat veel Nederlanders zich opgesloten voelen.

Op de vraag 'ik mis het contact met vrienden, familie en kennissen' antwoordde 69,5 procent van de respondenten in Utrecht positief. Alleen inwoners van Zuid-Holland missen met 70.5 procent hun naasten nog net iets meer.

Bekijk op de kaart hieronder hoe de rest van Nederland heeft geantwoord.
05.05 uur   Corona-teststraten nog niet druk
Bij corona-teststraten is het nog niet erg druk. Gisteren opende de derde 'drive-through' in Veenendaal waar 400 mensen per dag getest kunnen worden op het virus.05.03 uur   Liveblog
Goedemorgen. Het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit liveblog. Bekijk hier het liveblog van gisteren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -