RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: 'Utrechter duwde hoofd van vriendin onder water en beroofde haar'

UTRECHT/ZEIST - Een 24-jarige Utrechter die wordt verdacht van poging tot doodslag en de gewelddadige beroving van zijn vriendin moet voor psychisch onderzoek worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank vanochtend beslist in een eerste voorbereidende zitting in de zaak.

Het Openbaar Ministerie vindt observatie nodig om een beter beeld te krijgen van de geestestoestand van de verdachte, die in het verleden al vaker is veroordeeld voor dergelijke geweldmisdrijven. De rechters zijn het daarmee eens.
HOOFD ONDER WATER De verdachte zou de vrouw op 15 januari in een huis in Zeist acht keer in haar gezicht hebben gestompt. Twee dagen later zou hij haar op straat in Utrecht hebben geschopt en geslagen, haar keel hebben dichtgeknepen en haar hoofd onder water hebben gehouden. Vervolgens zou hij ervandoor zijn gegaan met haar tas, waarin onder meer haar telefoon en haar portemonnee met 1300 euro en haar bankpassen zaten.

Volgens de advocaat van de Utrechter zijn er wel klappen gevallen, maar is het verder allemaal veel te zwaar aangezet. Zijn cliŽnt zou de relatie met de vrouw hebben willen verbreken, maar dat liep uit op een handgemeen. Toen ze twee dagen later samen in de auto zaten, zou de ruzie weer zijn opgelaaid. Op straat zou vervolgens een worsteling zijn ontstaan waarbij ze beide in een plas water belandden. Van poging doodslag of een gewelddadige beroving of afpersing zou geen sprake zijn.

Deze man heeft een langdurig patroon van zich ongrijpbaar maken voor hulpverlening en begeleiding."
Psycholoog over verdachte
NIETS GEBEURD Uit het dossier blijkt dat de verdachte de schijn behoorlijk tegen zich heeft. Hij heeft ondanks zijn jonge leeftijd een flink strafblad met veel verschillende soorten misdrijven, waaronder ook diefstal en geweldpleging. Over de ernstige zaken waar hij nu van wordt verdacht, heeft hij tot nu toe alleen gezegd dat er niets is gebeurd. Pas morgen wil hij bij de onderzoeksrechter een uitgebreidere verklaring afleggen.

De verdachte weigerde op advies van zijn advocaat mee te werken aan een gedragsonderzoek. Maar een psycholoog ziet bij hem "een langdurig patroon van zich ongrijpbaar maken voor hulpverlening en begeleiding". Ook de reclassering kan daardoor geen advies uitbrengen over een straf of eventuele tbs-behandeling. Observatie in een kliniek kan in dit geval uitkomst bieden, vinden de deskundigen. De verdachte zei dat hij daar geen bezwaar tegen heeft, maar wilde nog niet beloven dat hij gaat meewerken aan het psychisch onderzoek.
LANGE WACHTTIJDEN Door de coronamaatregelen is de toch al lange wachttijd voor opname in het Pieter Baan Centrum verdubbeld van drie maanden naar een half jaar, meldde de officier van justitie vanochtend. De observatie zelf duurt zeven weken en daarna moeten de deskundigen nog een rapport schrijven over hun bevindingen.

Daardoor zal deze zaak op zijn vroegst pas eind dit jaar inhoudelijk behandeld kunnen worden. De volgende zitting begin juni is daarom weer pro forma. De verdachte blijft tot die tijd in voorarrest.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -