Slechts zevenduizend huizen in Rijnenburg

UTRECHT - In Polder Rijnenburg bij Utrecht komen niet meer dan zevenduizend huizen.
De toegangswegen tot de stad kunnen het extra verkeer bij meer woningbouw niet aan, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Utrecht. Belangrijke knooppunten bij de wijk Hooggelegen, de Europalaan en de Prins Clausbrug zullen dan volledig vastlopen.
De provinciale coalitie van CDA, VVD en Christenunie heeft met deze uitkomst de bevestiging die het zocht. De PvdA, die middels een motie het onderzoek afdwong, is minder blij met de uitkomst. "Wij blijven bij onze constatering dat er 15.000 woningen gebouwd kunnen worden in Rijnenburg. Het onderzoek had niet alleen over asfalt moeten gaan, maar over het tekort aan betaalbare woningen", aldus PvdA-fractievoorzitter Wim Bos.
De nieuwe wijk moet aangelegd worden ten zuidwesten van de stad Utrecht, op grondgebied van de gemeente Utrecht. Uit het verkeersonderzoek blijkt dat er voor de kritische hoeveelheid van zevenduizend woningen nieuwe aansluitingen aan de snelwegen A2 en A12 kunnen worden aangelegd. "Voor 15.000 woningen is dit onmogelijk. Dat gaat leiden tot ernstige verkeersopstoppingen", aldus gedeputeerde Jan Ekkers.
De PvdA wil uitzoeken of er in het onderzoek wel de juiste vragen zijn gesteld. Een tweede onderzoek zit er echter niet in. "We houden er ernstig rekening mee dat het bij zevenduizend woningen gaat blijven", zegt Bos. Zowel de provincie als gemeente kijkt voor overige nieuwbouw naar de binnenstad. Binnenstedelijk bouwen gaat echter veel meer kosten dan bouwen in Rijnenburg.

Niet meer dan 7.000 woningen in polder Rijnenburg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.