Veertien maanden cel voor witwassen

PROVINCIE UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag de 36-jarige Gijsbertus van V. uit Oudewater en zijn 44-jarige zus wegens witwassen veroordeeld tot veertien maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.
De rechtbank vindt bewezen dat broer en zus een criminele organisatie leidden die miljoenen Engelse ponden heeft gewisseld. Volgens de rechters wisten de twee dat de ponden afkomstig waren van misdrijven. Dat concludeerde de rechtbank uit verklaringen van elf wisselaars die honderden keren relatief kleine bedragen hebben gewisseld.
Omdat de officier van justitie telefoongesprekken tussen de verdachten en hun advocaten te lang heeft bewaard, kregen de verdachten een korting van twee maanden op hun straf. De raadslieden hadden de rechtbank gevraagd de zaak om die reden naar de prullenbak te verwijzen net zoals vorig jaar in Amsterdam met de zaak tegen de Hell's Angels is gebeurd. Maar de rechtbank oordeelde dat deze twee verdachten door het bewaren van deze gesprekken niet in hun belangen zijn geschaad.
De rechtbank stelde verder dat witwassen de samenleving corrumpeert en daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Maar broer en zus zijn in de tussentijd vrijgelaten uit voorarrest en de rechtbank wilde ze niet naar de gevangenis terugsturen. De rechtbank legde daarom nog boetes op. Broer Van V. moet 25.000 euro betalen. Zijn zus 20.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.