RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona verpest vakantiegevoel voor Utrechters: 'Een vakantie hoort relaxed te zijn'

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus is allesbepalend in de vakantiekeuzes van de Utrechter. Dat blijkt uit een enquête van RTV Utrecht die is ingevuld door meer dan 2.000 mensen.

Het aangetaste vakantiegevoel is een van de belangrijkste redenen om thuis te blijven of in Nederland een camping of vakantiepark te bezoeken. Minder mensen geven in het onderzoek aan bang te zijn om ziek te worden. "Met de maatregelen die getroffen gaan worden, is het voor mij geen echte vakantie."
Het vakantie-onderzoek van RTV Utrecht is in het Hemelvaartsweekend afgenomen. In vier dagen vulden 2.145 mensen de enquête in. De resultaten zijn onderhevig aan de veranderende regels in het buitenland. Veel overheden moeten nog bepalen of ze wel of geen Nederlandse toeristen willen ontvangen.
Tik op de teksten in de grafiek om de afgebroken teksten te lezen.

ZORGEN
De helft van de respondenten geeft desondanks aan nog wel plannen in het binnen- of buitenland te hebben. Vakantie is volgens de deelnemers erg belangrijk, ook tijdens de coronacrisis. De respondenten geven aan het heel erg te vinden als het virus roet in het eten zou gooien.

Mijn man verloor zijn baan toen hij zelf corona kreeg. Hij heeft nu een nieuwe baan, en omdat hij er pas net werkt, zit vakantie er denk ik niet in"
Reactie uit het onderzoek

Voor een derde is corona juist doorslaggevend geweest om deze zomer helemaal thuis te blijven. "Ik heb geannuleerd. Een vakantie hoort relaxed te zijn en geen 'pas op' en 'denk aan dit en dat'", zo zegt een respondent.

"Je moet toch ergens kunnen lunchen, kopje koffie drinken, iets kunnen bezoeken", zo merkt een ander op. "Op afspraak zit alles natuurlijk snel vol... en thuis heb je alles."

TOCH NAAR NEDERLAND
Onder de vakantiegangers die naar het buitenland wilden, geeft de helft aan nu in Nederland op vakantie te gaan. De oorzaak is vaak dat reisorganisaties vluchten of vakanties hebben gecanceld of dat vakantiegangers zich niet prettig voelen in het buitenland, mochten ze ziek worden. De regels veranderen met de dag en veel landen moeten nog beslissen of ze überhaupt toeristen toelaten deze zomer.

"In Nederland ken je de maatregelen en wat je moet doen. In het buitenland kan het anders zijn", is een van de reacties die de zorgen van alle vakantiegangers in de enquête goed samenvat. "Ik kan eventuele quarantainemaatregelen moeilijk naleven in het buitenland. Zoals bij klachten twee weken binnenblijven met het hele gezin", is een andere toelichting.

Ook spreken meerdere mensen hun steun uit voor de Nederlandse ondernemers, die het voorseizoen vanwege strenge maatregelen mis hebben moeten lopen. "Ik wil onze eigen ondernemers 'spekken' , zorgen dat zij weer inkomsten krijgen."

Uit de peiling blijkt ook dat vliegen veel minder populair is en dat meer dan driekwart van de respondenten met de auto op vakantie gaat. Vakantieparken zijn volgens de deelnemers van de enquête de favoriete plekken om te overnachten.

Of de camping populair is hangt af van de toilethokjes die nu nog vanwege maatregelen gesloten zijn. "Alleen als er op de camping gedoucht mag worden, anders blijven we thuis."

UITEENLOPENDE REACTIES
De reacties in dit bericht gaan vooral over wat in grote lijnen naar voren komt uit de enquête. Maar achter sommige antwoorden schuilen opmerkelijke en unieke toelichtingen.

"Mijn man verloor zijn baan toen hij zelf corona kreeg", aldus een van die reacties. "Hij heeft nu een nieuwe baan, en omdat hij er pas net werkt, zit vakantie er denk ik niet in."

Een ander iemand geeft aan geen verlof meer op te kunnen vragen voor een vakantie. "In verband met gesloten kinderdagverblijf moesten wij de hele week zelf opvang verzorgen."

Het afzeggen van de vakantie stond voor één respondent zelfs gelijk aan het afblazen van een huwelijk. "We zouden gaan trouwen in Las Vegas. Is dat nog wel leuk en veilig? Mogelijk gaan we onze vakantie en huwelijk maar verzetten naar 2021."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -