Irritatie binnen provinciepolitiek over bespreken energieplannen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In Provinciale Staten is een verhitte discussie ontstaan over het behandelen van de Regionale Energie Strategie (RES). Dat is een grootschalig plan waarin wordt bepaald waar nieuwe windmolens en zonnepanelen in onze regio komen te staan.
Deze week zou er binnen de provincie worden gestemd over een concept van deze plannen, maar onder aanvoering van de SGP, pleiten VVD, FvD en de PVV voor uitstel naar september. Coalitiepartijen, waaronder GroenLinks en het CDA, ergeren zich aan die houding en willen het voorstel deze week bespreken.

UITSTEL

Het argument voor het uitstelverzoek is een lange lijst aan vragen die door de rechtse partijen is ingediend. De antwoorden op die vragen kwamen zo kort dag binnen dat er volgens de SGP meer tijd nodig is om dit goed te kunnen bestuderen.
Daarnaast hebben alle gemeentes nog niet ingestemd met het conceptplan voor nieuwe windmolens en zonnepanelen. Het zou netjes zijn als op dat akkoord nog even wordt gewacht, zo redeneert de SGP. Eerder werd al duidelijk dat in ieder geval in de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de raadsfractie van coalitiepartij CDA sterke twijfels zijn over de RES.

MIDDENWEG

Om de kou uit de lucht te halen stellen D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren nu voor om de stemming pas in juli te doen. Op die manier komt er meer tijd voor zowel de gemeente als de kritische partijen om zich inhoudelijk voor te kunnen bereiden. Morgen wordt hierover gestemd.
Voor de planning van nieuwe windmolens en zonnepanelen maakt het niet uit of het deze week of in september wordt behandeld. Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie heeft de deadline voor inlevering uitgesteld naar oktober in verband met het coronavirus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.