RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boa's eisen pepperspray en wapenstok; minister weigert

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Na een aantal geweldsincidenten eisten opsporingsambtenaren vandaag dat ze uitgerust worden met een wapenstok en pepperspray. In IJmuiden werden boa's belaagd door een groep jongeren nadat ze een van hen aanspraken op het duiken van de pier. Om de eisen kracht bij te zetten, werd er vandaag op verschillende plekken in het land gedemonstreerd.

Hoewel er in de provincie Utrecht geen acties waren, liet één provinciegenoot flink van zich horen. Richard Gerrits uit Leusden is voorzitter van vakbond BOA ACP. Hij vindt het onverantwoord dat boa's al maandenlang de coronaregels moeten handhaven zonder verdedigingsmiddelen als een wapenstok of pepperspray. "De boa's in IJmuiden werden door een groep jongeren in elkaar geslagen. En toen een politieagent met zijn wapenstok zwaaide, stoof die groep uiteen. Daarom moeten boa's ook een wapenstok krijgen."

De opsporingsambtenaren kregen ook steun uit de regio van onder anderen burgemeester Roëll van Baarn. "In sommige situaties waarin zij terechtkomen, is de bescherming van pepperspray en/of wapenstok noodzakelijk."


MINISTER IS TEGEN
Minister Grapperhaus is het niet eens met de opsporingsambtenaren. "Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven", zei hij gisteravond tegen de NOS. De minister van Justitie is wel voorstander van het inzetten van bodycams.

Uit een WOB-verzoek van de Nederlandse Boa Bond blijkt overigens dat boa's in twaalf gemeenten en in negen natuurgebieden al over een wapenstok beschikken.

Boa's eisen pepperspray en wapenstok


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -