RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wegvallen Straatnieuws komt hard aan; poëzie biedt (beetje) uitkomst

1/2
UTRECHT - De coronacrisis was de nekslag voor de Straatnieuws in gedrukte vorm. En dat is slecht nieuws voor verkopers als Eelco die de daklozenkrant in Utrecht aan de man brachten. Stadsdichter Fred Penninga probeert de straatkrantverkoper te helpen met poŽzie: "Ik schrijf elke week een gedicht voor Eelco. En in plaats van de Straatnieuws kan hij dan mijn gedicht verkopen."

Straatnieuws had het financieel al langer moeilijk. In 2012 dreigde het doek te vallen omdat er weinig kranten werden verkocht. Toen kon er een doorstart worden gemaakt. Maar daarna kwam naar buiten dat penningmeester Bert van der Roest tienduizenden euro's van de krant had gestolen. De coronacrisis bleek vervolgens fataal. Peter Smit van Straatnieuws: "Het was al moeilijk want er waren steeds minder mensen bereid om de krant te verkopen. En door de corona was het niet meer verantwoord om de distributie te doen. Dus hebben we moeten besluiten om te stoppen."

Eelco verkocht jarenlang Straatnieuws. Voor hem is het wegvallen van de papieren editie een flinke klap: "Het is heel klote. Ik had mensen die hem vast wilden hebben. Maar ja, het is er niet meer." Het initiatief van stadsdichter Penninga om elke week een gedicht te schrijven dat Eelco kan verkopen, raakt hem: "Echt een tof idee. Ik ben ontroerd dat hij aan mij denkt. Hij komt met dat idee aan en dat doet me wat. Echt te gek."

De daklozenkrant verdwijnt overigens niet helemaal. Online zijn de artikelen, columns en interviews nog gewoon te lezen.

Stadsdichter probeert Straatnieuws-verkoper te helpen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -