Sportscholen mogelijk 1 juli open, GGD maandag klaar om te testen en geen nieuwe doden in provincie

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog hield RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus op woensdag 27 mei. Dit blog is inmiddels gesloten, morgen is er weer een nieuw liveblog.
In het kort:

- Rutte: "Sportscholen en sauna's mogelijk in juli weer open"
- GGD maandag klaar om iedereen met klachten te testen
- Geen nieuwe coronadoden in provincie sinds gisteren, wel drie ziekenhuisopnamen
- Onderzoekers uit Utrecht waken over veiligheid coronavaccins
- Het liveblog van gisteren teruglezen
kan hier

21.46 uur Pinkstervakantie zorgt voor hoofdbrekens

De aankomende Pinkstervakantie zorgt in Utrechtse huishoudens voor problemen. Normaal gesproken kunnen kinderen tijdens de vakanties terecht op de buitenschoolse opvang, maar door de coronamaatregelen mogen die pas op 8 juni weer helemaal open. Kinderen kunnen volgende week dus nergens terecht, tot grote woede van ouders uit de regio.

20.23 uur 'Snelheid in slachthuizen moet omlaag'

De snelheid waarmee dieren worden geslacht in grote slachterijen moet omlaag. Dat concludeert vakbond FNV na een enquête onder werknemers. De vleesproductie ligt nu zo hoog, dat het voor het personeel in slachthuizen vooralsnog onmogelijk is om 'coronaproof' te werken.

20.20 uur Overzicht coronapatiënten op IC-afdelingen in de provincie

Het St. Antoniusziekenhuis heeft op dit moment in de provincie Utrecht de meeste coronapatiënten op de IC-afdelingen liggen. Bij alle vier de ziekenhuizen in de provincie is het aantal coronapatiënten op de intensive care de afgelopen weken fors afgenomen.
Het aantal coronapatiënten:
- Meander MC, 1 patiënt op de IC
- St. Antonius, 5 patiënten op de IC
- UMC Utrecht, 2 patiënten op de IC
- Diakonessenhuis: momenteel niet bekend

19.45 uur Annuleren of afwachten?

Het zal voor veel mensen een dilemma zijn: zit een vakantie naar het buitenland erin? Patricia Dijker uit Amersfoort weet al wat ze wil.

18.13 uur Geplande opening sportscholen en sauna's van 1 september naar 1 juli

Sportscholen en sauna's mogen onder voorbehoud op 1 juli weer open en niet pas op 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na overleg met het crisisteam van het kabinet. Hetzelfde geldt voor de kantines van sportclubs en andere verenigingen en voor casino's.
Voorwaarde voor de vervroegde opening is wel "dat het veilig kan", zegt Rutte. Daarbij is een harde voorwaarde dat er "strakke adviezen liggen" van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
Rutte roept mensen ook op om hun zomervakantie zo mogelijk uit te stellen. Wie na de schoolvakantie, bijvoorbeeld in september, op vakantie kan in Nederland moet dat "vooral doen", zegt hij. Rutte hoopt zo de drukte te spreiden.

17.39 uur Extra steun voor Utrechtse cultuurinstellingen

Vijf grote cultuurinstellingen in Utrecht krijgen extra subsidie om de corona-crisis door te komen. Het gaat om TivoliVredenburg, het Centraal Museum, de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker/Podium Hoge Woerd en Museum Speelklok. De instellingen kunnen ruim vijf miljoen euro verdelen.

16.27 uur Een coronapatiënt meer op de intensive care

Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is een meer dan dinsdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een stabilisatie, maar verwacht wel dat de daling ook de komende week doorzet.
Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 723 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is een toename van 25 ten opzichte van dinsdag.

16.05 uur GGD 1 juni klaar om te testen

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD'en en de testlaboratoria zijn er klaar voor, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij noemde het eerder "spannend" of dat ging lukken, maar de "enorme klus" is geklaard.
Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen, zodat het stilleggen van de samenleving niet meer nodig zal zijn. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf 1 juni in aanmerking voor een test. Ook als die klachten mild zijn.
Mensen met zulke klachten kunnen vanaf maandagochtend 08.00 uur een telefoonnummer bellen om een afspraak voor een test te maken. Tot die tijd is het nummer nog geheim.

15.58 uur Coronafonds keurt eerste aanvragen getroffen zorgverleners goed

Het speciale coronafonds voor zorgverleners die zelf ernstig ziek zijn geworden door hun hulp aan patiënten heeft de eerste zes aanvragen binnengekregen. De onlangs opgerichte Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) laat weten dat twee verzoeken om een uitkering al zijn goedgekeurd en volgende week worden
uitgekeerd.
Twee chirurgen van het UMC Utrecht, Sander Muijs en Marijn Houwert, besloten het fonds op te richten. Het biedt financiële ondersteuning aan zorgverleners die door hun werk 'in de frontlinie' van de coronazorg zelf ernstig ziek zijn geworden en aan nabestaanden van zorgverleners die zijn overleden aan het virus. De uitkering bedraagt 30.000 of 50.000 euro.

15.19 uur Tijdelijk grotere terrassen in Houten

Horecaondernemers in Houten mogen van de gemeente tot 1 oktober hun terassen flink vergroten. De gemeente geeft ze op die manier de kans om de misgelopen omzet van de afgelopen periode weer enigszins recht te trekken. Eerder maakten andere gemeenten in de regio ook zulke plannen bekend, zoals Utrecht.

14.48 uur Fans weer 'hoorbaar' in stadion

Een Utrechts bedrijf heeft een simulator gemaakt die gebruikt kan worden om saaie voetbalwedstrijden een beetje 'op te leuken'. Bij de wedstrijden is vanwege de corona-crisis voorlopig geen publiek welkom en om het op tv of radio toch wat leuker te laten klinken bedacht het bedrijf Manglemoose de simulator. De makers hopen dat voetbal kijken zonder publiek in tijden van corona op deze manier een beetje leuker wordt.

14.05 uur Geen nieuwe doden in provincie

Sinds gisteren zijn er geen mensen overleden aan COVID-19 in Utrecht, dat blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Wel zijn er drie mensen opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 3531 mensen positief getest in de provincie. Dat zijn er 22 meer dan gisteren.
In heel Nederland zijn er sinds gisteren 15 mensen overleden aan het virus. De teller staat nu op 5871 doden. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 7, daarmee zijn er in totaal 11697 mensen opgenomen (geweest).
Bij deze cijfers moet rekening gehouden worden met het feit dat er vertraging zit tussen de dag van de ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt. Ook ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger: niet iedereen wordt getest.

13.45 uur 1,5 meter-cirkels in Utrechtse parken. Goed idee?

Utrecht gaat witte cirkels aanbrengen in het Griftpark en Julianapark. Voor bezoekers moet het zo makkelijker worden om anderhalve meter afstand te houden. Als alle cirkels bezet zijn, is het park vol en moeten mensen rechtsomkeert maken. Als de cirkels werken, worden ze ook in andere Utrechtse parken aangebracht, zei wethouder Kees Diepeveen gisteren tijdens een raadsvergadering.

13.35 uur Reisbranche ziet perspectief

De vakantiebranche kijkt weer vooruit na een moeilijke tijd. Frank Oostdam, voorzitter van brancheverenging ANVR uit Baarn, ziet zelfs weer perspectief voor vakanties naar het buitenland: "Als je mij vier weken geleden had gevraagd of we hier nog over zouden kunnen hebben had ik je gezegd: je bent hartstikke gek."

12.24 uur Meeste kinderboerderijen weer open

Steeds meer kinderboerderijen gaan weer open. Ongeveer 80 procent verwacht binnenkort de deuren weer te hebben geopend. Dat meldt de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). Om dat veilig te laten gebeuren, heeft de sector een speciaal protocol opgesteld.
Kinderen tot twaalf jaar mogen alleen naar binnen als er een volwassene bij is. Veel binnenruimtes zoals toiletten blijven verder gesloten. Verder geldt de afstandsregel dat één bezoeker minstens twintig vierkante meter ruimte moet hebben om te bewegen.
Kinderboerderijen worden geraakt door de crisis. Toch verwacht het overgrote deel (zo'n 65 procent) geen financiële problemen, terwijl iets minder dan 30 procent denkt dat dit over drie maanden wél het geval is. 7,5 procent van alle kinderboerderijen geeft aan nu al acute geldproblemen te hebben.

11.43 uur Onderzoekers uit Utrecht waken over veiligheid coronavaccins

Nederlandse onderzoekers gaan een belangrijke rol spelen in het bewaken van de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap ( EMA) heeft opdracht gegeven voor een project waarin de effectiviteit en veiligheid van de vaccins continu wordt gevolgd. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de universiteit in de Domstad hebben de leiding over het project.

11.25 uur Zwembad Veenendaal verruimt openingstijden

De heropening van zwembad De Vallei in Veenendaal is zo goed gegaan dat het bad de openingstijden verruimt. Zwembadmanager Sander Schoone is tevreden over hoe het gaat sinds het bad weer open is.
"Iedereen houdt zich netjes aan de regels en mede daardoor kunnen we onze gasten steeds meer bieden." Vanaf 2 juni biedt het zwembad weer aquasporten, warmwaterzwemmen, zwangerschapszwemmen, discozwemmen en ouder en kindzwemmen. Ook worden er meer uren vrijgemaakt voor baantjes trekken.

11.21 uur Geen leerlingenvervoer bij herstart Voortgezet Speciaal Onderwijs in Utrecht

Voor ouders van 309 Utrechtse kinderen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) wordt het puzzelen tussen 2 en 12 juni. Er rijdt dan namelijk geen leerlingenvervoer voor kinderen van twaalf jaar en ouder.
De gemeente Utrecht heeft de ouders in een brief gevraagd het vervoer zelf te regelen. De uitdaging om het leerlingenvervoer in gang te zetten is op korte termijn te groot voor de gemeente en vervoerder Willemsen de Koning.

10.38 uur U-OV gaat weer meer rijden

Het Utrechtse openbaar vervoer gaat vanaf 2 juni weer vaker rijden. U-OV verhoogt de capaciteit "zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen het OV kunnen blijven gebruiken", aldus de vervoerder.
Tram 22 richting Science Park is weer de hele dag te gebruiken. Een aantal buslijnen rijdt niet. Het gaat om de lijnen 18, 27, 35, 111, 247 en 281. Ook belbussen 503 en 572 en buurtbus 703 rijdt niet.

09.39 uur Verpleeghuizen willen bezoekregeling sneller versoepelen

Verpleeghuizen willen dat de bezoekregeling sneller wordt versoepeld. Dat bevestigt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ na een bericht hierover in het AD. Sinds deze week mogen verpleeghuizen weer beperkt open: zo mag er één vaste bezoeker per bewoner langskomen, tenzij het coronavirus is vastgesteld.
Wie in een verpleeghuis woont, mag van het kabinet pas vanaf 15 juli meer bezoekers ontvangen. Volgens ActiZ duurt dat te lang. "Dat offer is te zwaar, bijvoorbeeld voor mensen die in hun laatste levensfase zitten", zegt een woordvoerder. De brancheorganisatie benadrukt wel dat voorzichtigheid geboden is.

08.42 uur Eemnes wil graag de mening van ondernemers weten

07.25 uur Ziek personeel slachterij mogelijk onder druk gezet om te werken

Arbeidsmigranten in de Vion-slachterij in Scherpenzeel (provincie Gelderland) zijn mogelijk onder druk gezet om te werken, ondanks dat zij besmet waren met het coronavirus. Dat meldt het FD vanochtend.
Verhalen die de voornamelijk Roemeense werknemers aan de Inspectie SZW hebben verteld, wekken het vermoeden dat het uitzendbureau heeft gedreigd ze uit hun woning te zetten als ze niet gingen werken. De inspectie spreekt niet van een concrete verdenking, maar "het is een vermoeden dat dit kan zijn gebeurd."

07.03 uur 'Meer WhatsApp-fraude sinds coronacrisis'

WhatsApp-fraude is de afgelopen maanden fors toegenomen. Dat meldt de Fraudehelpdesk. Kwamen er van december tot en met februari nog tot 6500 meldingen per maand van fraude in het algemeen binnen, in april waren dat er bijna 15.000. Het grootste deel van die toename bestaat uit WhatsApp-fraude.
"We denken dat de coronacrisis zeker meespeelt, ook omdat je toch wat minder makkelijk bij elkaar langsgaat en er meer via digitale weg moet", zegt de Fraudehelpdesk tegen de NOS. In maart was er ook al een stijging waarneembaar. De politie Midden-Nederland registreerde in die maand vijf keer meer aangiftes dan in dezelfde maand in 2019.

07.01 uur Fietsersbond: Geef straat terug aan fietsers en voetgangers

De Fietsersbond in Utrecht roept op om de 'straat terug te geven' aan fietsers en voetgangers. Nu we in ons land 1,5 meter afstand moeten houden, is duidelijk geworden dat er te weinig plek is voor fietsers en voetgangers. De bond roept mensen daarom op om in actie te komen en hun straat voor te dragen voor een herinrichting.
Ruimte voor fietsers en voetgangers is ook in Nederland hard nodig, want naar verwachting gaan mensen straks het openbaar vervoer mijden en op de fiets naar hun werk. Er worden handtekeningen ingezameld en die wil de Fietsersbond aanbieden aan de verantwoordelijke politici.

06.51 uur Bedrijfsartsen vrezen besmettingsrisico's bij nieuw testbeleid

Bedrijfsartsen en arbodiensten vrezen dat ze bij het nieuwe beleid rond tests op het nieuwe coronavirus buitenspel worden gezet. Daarmee neemt volgens hen het risico toe dat op de werkvloer nieuwe besmettingshaarden ontstaan. In een brief aan minister Hugo de Jonge uiten ze hun zorgen.
Vanaf 1 juni kan iedereen zich door de GGD laten testen op het coronavirus. Daarbij is een doorverwijzing van een arts of bedrijfsarts niet langer nodig. De branchevereniging voor arbodiensten (OVAL) en de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) waarschuwen nu dat daarmee ook belangrijk advies van bedrijfsartsen wegvalt als werknemers positief testen op het longvirus.
Het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt dat de tussenstap van doorverwijzing door een arts of bedrijfsarts verdwijnt om snel te kunnen testen.

06.05 uur 10.000 Utrechtse banen op de tocht

Wethouder Klaas Verschuure (D66) schetste gisteravond een zwart scenario voor de nabije toekomst: "Er is een enorme economische crisis aanstaande. Utrecht wacht een economische krimp van 8% met een langzaam herstel." Utrecht is een stad die erg internationaal is georiënteerd. Juist daarom heeft het extra veel last van deze mondiale crisis.

05.55 uur Corona verpest vakantiegevoel voor Utrechters

Het coronavirus is allesbepalend in de vakantiekeuzes van de Utrechter. Dat blijkt uit een enquête van RTV Utrecht die is ingevuld door meer dan 2.000 mensen.
Het aangetaste vakantiegevoel is een van de belangrijkste redenen om thuis te blijven of in Nederland een camping of vakantiepark te bezoeken. Minder mensen geven in het onderzoek aan bang te zijn om ziek te worden. "Met de maatregelen die getroffen gaan worden, is het voor mij geen echte vakantie."

05.49 uur Huizenmarkt volop in beweging sinds coronacrisis

Er staan nu veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Het aanbod steeg met maar liefst 34 procent en er worden ook meer huizen verkocht. Dat blijkt uit data die Funda en de NVM voor het AD verzamelden. "De consument heeft het vertrouwen nog niet verloren."
Sinds de coronamaatregelen bieden steeds meer mensen hun huis te koop aan. Het aantal woningen dat ook daadwerkelijk wordt verkocht, steeg met 4 procent sinds de intelligente lockdown werd afgekondigd. Waar het vorig jaar gemiddeld 42 dagen duurde voordat een woning verkocht werd, ligt dit gemiddelde nu nog maar op 29 dagen. In week twintig werden zelfs de meeste huizen verkocht van 2020.
In het begin hielden economen en experts hun hart vast, maar de vrees dat de coronacrisis ook de woningmarkt op slot zou gooien, blijkt vooralsnog ongegrond.

05.25 uur Amersfoortse jongeren sporten voor goede doel

Leerlingen van de Amersfoortse middelbare school GSG Guido die dachten door het coronavirus niet naar gymles te hoeven, kwamen bedrogen uit. Hun fanatieke sportleraren bedachten een manier om de jongelui thuis aan het sporten te krijgen door ze uit te dagen geld in te zamelen voor het goede doel.
De leerlingen kregen de afgelopen tijd allemaal online uitdagingen door van docenten Matthijs Noteboom en Stefan de Jonge en één daarvan was een sponsorloop. De leerlingen lopen, skeeleren en wandelen zo geld bij elkaar voor de Voedselbank in Amersfoort.
Het eindbedrag is nog niet bekend, maar leerlingen onderling scheppen al op over honderden euro's die zouden zijn ingezameld. Vrijdag worden de sponsorlijsten ingeleverd en zal blijken op welk bedrag de voedselbank kan rekenen.

05.21 uur Liveblog van gisteren

Het liveblog van dinsdag teruglezen, doe je door te klikken op deze link.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.