RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht krijgt leidende rol bij waken over veiligheid coronavaccins

UTRECHT - Nederlandse onderzoekers gaan een belangrijke rol spelen in het bewaken van de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins. Onderzoekers van het UMC Utrecht en Universiteit Utrecht hebben de leiding over dat project.

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft de opdracht gegeven voor het project waarin de effectiviteit en veiligheid van de vaccins wordt gevolgd. In totaal leveren 22 Europese organisaties een bijdrage, waaronder het RIVM in Bilthoven, bijwerkingencentrum Lareb en Pharmo Instituut in Utrecht. Komend halfjaar moeten de wetenschappers Europa klaarmaken voor een goede monitoring van de vaccins die op de markt zullen komen.

Niet alleen in Europa, maar wereldwijd wordt er hard gewerkt aan middelen die beschermen tegen het coronavirus. Zo kondigde het Amsterdam UMC dinsdag nog aan dat onderzoekers daar bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin.

ZIEKTEBEELDEN
Voordat Europeanen massaal worden gevaccineerd, willen de onderzoekers in kaart brengen hoe vaak bepaalde ziektebeelden nu voorkomen. Als dat goed in beeld is, kunnen sneller zeldzame bijwerkingen van vaccins worden gesignaleerd die in klinisch onderzoek niet naar voren zijn gekomen. De onderzoekers gaan daarvoor geanonimiseerde zorggegevens gebruiken van 100 miljoen mensen uit zeven EU-landen, waaronder Nederland.

Het onderzoek hoeft niet helemaal vanuit het niets te worden opgebouwd. Het netwerk dat de vaccins gaat bewaken, werd opgezet na de Mexicaanse grieppandemie van 2009.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -