Reisbranche ziet perspectief voor buitenlandse vakanties: 'Wie had dat gedacht?'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De vakantiebranche kijkt weer vooruit na een moeilijke tijd. Frank Oostdam, voorzitter van brancheverenging ANVR uit Baarn, ziet zelfs weer perspectief voor vakanties naar het buitenland: "Als je mij vier weken geleden had gevraagd of we hier nog over zouden kunnen hebben had ik je gezegd: je bent hartstikke gek."
Want toen zat de wereld op slot, zegt Oostdam: "Nu zie je dat er landen gaan openen, we zijn hartstikke blij dat we in deze situatie zitten. Dus het lijkt erop dat we nog een deel van de zomervakantie kunnen redden."
De helft van de ruim 2000 Utrechters die meededen aan onderzoek van RTV Utrecht zegt nog vakantieplannen te hebben. Bijna de helft van die vakantiegangers wil naar het buitenland.

WATER AAN DE LIPPEN

Muziek in de oren voor de reisbranche, want het zag er slecht uit. "Sinds 16 maart zijn we eigenlijk dicht", zegt Oostdam. Geen inkomsten dus voor reisbureaus en andere aanbieders van vakanties. "We hebben het heel zwaar, het water staat heel veel bedrijven aan de lippen.
Uit het onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat veel Utrechters denken dat een vakantie met de coronamaatregelen ook minder leuk is. Oostdam zegt dat vakantie vieren prima kan, "maar wel volgens het nieuwe normaal."
Dan kan je ook weer je vakantie gaan boeken. Wie had dat gedacht?
Frank Oostdam, ANVR
Het wachten is nu op plannen van de Nederlandse overheid en van het buitenland. ANVR adviseert leden om in ieder geval tot 18 juni geen reizen aan te bieden. Mensen die al een reis hebben geboekt moeten even geduldig zijn, zegt Oostdam. "Er is hoop, wacht even af, doe even niks. De reisorganisatie gaat contact met je opnemen als je al geboekt hebt."
De reisbranche vestigt haar hoop op snelle beslissingen van overheden. "Als volgende week of de week daarna duidelijkheid komt vanuit de overheid dat we weer kunnen en landen zijn ook weer open, dan kan je ook weer je vakantie gaan boeken. Wie had dat gedacht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.