Inwoner Huis ter Heide laat sleutel in voordeur zitten; dure spullen weg

© Spetsk, Stock Exchange
HUIS TER HEIDE/UTRECHT - Je sleutels in je voordeur laten zitten, kan je duur komen te staan. Dat ondervond een inwoner van Huis ter Heide toen hij vorig jaar op zijn werk het alarm op zijn mobiele telefoon hoorde afgaan en hij zo snel mogelijk naar zijn huis aan de Dolderseweg ging om te kijken wat er aan de hand was.
Eenmaal thuisgekomen, zag hij zijn sleutelbos in de openstaande voordeur zitten en waren zijn televisie en soundbar met ophangsysteem verdwenen. De inbraak was grotendeels vastgelegd door de bewakingscamera van de man. Op basis van die beelden werden twee bekenden van de politie aangehouden. Die stonden vandaag in Utrecht terecht.

JEUGDVRIENDEN

De verdachten uit Nieuwegein en Utrecht zaten, waarschijnlijk vanwege de coronamaatregelen, los van elkaar voor de rechter. De vijftigers zijn al vanaf hun jeugd bevriend en hebben allebei een flink strafblad. Ze zijn door de jaren heen meerdere keren veroordeeld voor inbraak en diefstal en zijn ook al eerder bestraft voor een inbraak die zij samen pleegden.
De Utrechter, die als eerste aan de beurt was, bekende dat hij de inbraak heeft gepleegd. Hij zou op zoek zijn geweest naar oud ijzer in een container die voor het huis stond, en zag toen dat de sleutels in de voordeur zaten. Op bewakingsbeelden is te zien dat hij naar binnen gluurt, weggaat en terugkomt met een andere man. Even later rennen ze naar buiten met de gestolen spullen. Met de opbrengst zou hij schulden hebben afgelost.
Ben er nu helemaal klaar mee. Ben nu 54. Baan had ik tien jaar eerder moeten doen, maar ik heb geen diploma's.
Utrechtse verdachte heeft eindelijk werk

MEDEVERDACHTE ONTKENT

De Utrechter wilde in de rechtszaal niet bevestigen dat zijn Nieuwegeinse vriend de andere man op de bewakingsbeelden was, maar wilde ook niet zeggen dat het niet zo was. De Nieuwegeiner ontkende later dan ook dat hij in Huis ter Heide had ingebroken. Hij was die hele dag in Amsterdam aan het werk geweest, zei hij, al kon hij dat niet aantonen. Hij bezwoer dat hij de afgelopen vijf jaar op het rechte pad was gebleven.
Volgens de advocaat van de Nieuwegeiner was de herkenning van een van de agenten niet honderd procent. De verklaring van de Utrechtse medeverdachte zou niet mogen meetellen, omdat de mannen afzonderlijk van elkaar in hun eigen zaak worden berecht.

OM TWIJFELT NIET

Volgens de officier van justitie is er geen twijfel mogelijk over de herkenning door de agenten en zijn alle verdenkingen wettig en overtuigend bewezen. De verklaring van de Utrechtse medeverdachte bracht hij via een snel geschreven stuk in, in het dossier van de Nieuwegeiner. De ontkennende verdachte kreeg vervolgens een aanzienlijke hogere strafeis aan de broek dan zijn bekennende vriend.
Tegen de Nieuwegeiner eist het Openbaar Ministerie zes maanden celstraf. De Utrechter hoeft wat het OM betreft niet terug naar de gevangenis. Met aftrek van het voorarrest, houdt hij een voorwaardelijk straf van drie maanden over met een proeftijd van twee jaar. Daar zou een werkstraf van 60 uur bij moeten komen. Verder zouden de twee mannen geen contact meer met elkaar mogen hebben.

GESTOLEN SPULLEN MINDER WAARD

Over de vordering die de gedupeerde man indiende, was de nodige discussie. Volgens de advocaten van de verdachten lijkt het erop dat hij een slaatje uit de inbraak probeert te slaan. De gestolen spullen zouden volgens hem 1700 euro waard zijn, maar een snelle zoektocht op internet wees uit dat ze voor honderden euro's minder te koop zijn. Ook zou de vervangingswaarde lager zijn, omdat het om gebruikte apparatuur ging.
De verdediging vroeg de rechtbank daarom de vordering af te wijzen. Het OM vindt de vordering ook te hoog en vroeg de rechtbank om zelf een lagere schatting te maken. Over twee weken is de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.