Houten staat tijdelijk grotere terrassen toe

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
HOUTEN - Horecaondernemers in Houten mogen van de gemeente tot 1 oktober hun terassen flink vergroten. De gemeente geeft ze op die manier de kans om de misgelopen omzet van de afgelopen periode weer enigszins recht te trekken. Eerder maakten andere gemeenten in de regio ook zulke plannen bekend, zoals Utrecht.
"We zijn druk bezig met het maken van tekeningen over hoe ons terras er uit gaat zien", zegt horeca-ondernemer Ben van Bentum van De Roskam op het Oude Dorp. "We breiden het terras uit met tien tot twaalf extra tafels en die komen op het plein te staan. Ik ben blij dat we deze mogelijkheid krijgen. De afgelopen tien weken hadden we geen inkomsten vanwege de sluiting door corona."
Ook andere zaken op het Oude Dorp mogen uitbreiden, maar doen dat vooral rond hun eigen zaak. Ze zitten net te ver van het plein af om met dienbladen heen en weer te lopen. Normaal zijn de regels rondom het inrichten van terrassen streng. "Maar we zien dat ondernemers elkaar helpen. Een makelaar en een bloemenzaak bieden bijvoorbeeld ruimte voor hun pand aan om tafels en stoelen neer te zetten", aldus VVD-wethouder Sander Bos van economie en ondernemen.

HET ROND

Ook op Het Rond en bij Winkelcentrum Castellum mogen de horecazaken hun terrassen groter maken. Maar dat moet wel in onderling overleg gebeuren, benadrukt Bos. "We hebben afgesproken dat het alleen in het verlengde van je eigen zaak mag. Maar ik verwacht geen problemen onderling. Iedereen wil er iets van maken. Zeker in deze tijd."
De markt op donderdag op Het Rond gaat niet voor de horeca wijken. De ondernemers zullen volgens de gemeente met de marktmeester in overleg moeten of ze hun terrassen iedere woensdag tijdelijk moeten afbreken of dat de stoelen en tafels kunnen blijven staan.

PROTOCOL

Volgens horecaondernemer Van Bentum kan in principe iedereen van zijn terras gebruik maken. "De helft van de tafels is op reservering, de andere helft is voor mensen die op het laatste moment iets willen komen drinken. We hebben bij de ingang een desk staan waar gasten zich moeten melden. We vragen ze hun naam, telefoonnummer en emailadres te geven. Willen ze dat niet, dan weigeren we ze. Zo kunnen we mocht onverhoopt iemand ziek worden heel snel iedereen op de hoogte brengen. We gaan niet controleren welke relatie de gasten onderling hebben. We gaan er vanuit dat iedereen eerlijk is. Dat zal in Houten niet zo'n groot probleem zijn omdat de meeste mensen elkaar wel kennen."
De horecazaken houden zich aan de protocollen van Koninklijke Horeca Nederland. Dat betekent dat ieder tafeltje na gebruik uitgebreid schoongemaakt wordt. De toiletten worden ook eens per half uur gedesinfecteerd. "Zelfs de peper en zoutpotjes maken we schoon", zegt Van Bentum.
De gemeente gaat de verschillende terrassen wel eerst uitgebreid bekijken voor ze echt open mogen op 1 juni. "Op papier kan het allemaal kloppen, maar het is goed even te kijken of er niet toch zaken zijn die aangepast moeten worden", aldus de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.