Verdachte van verkrachtingspoging Driebergen weigert advocaat en psychisch onderzoek

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/BILTHOVEN - Een 37-jarige man uit Bilthoven die wordt verdacht van een verkrachtingspoging en aanranding in het bos in Driebergen, wordt voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Voor de rechtszaak verder gaat willen het Openbaar Ministerie en de rechtbank weten hoe gestoord hij is en of er gevaar is voor herhaling.
De man zou op 11 februari een vrouw hebben gevolgd die in Driebergen in het bos wandelde. Op een gegeven moment zou hij haar van het pad af in de richting van het struikgewas hebben getrokken en allerlei obscene toespelingen hebben gemaakt, die er op neer kwamen dat hij seks met haar wilde en zij daar vast ook wel zin in had. Ook zou hij daarbij haar borst hebben aangeraakt.
Ik wil dat gewoon niet dat hij voor mij spreekt. Als er dan een veroordeling volgt, zou ik het er niet mee eens zijn.
Verdachte weigert advocaat

GEEN ADVOCAAT EN PSYCHOLOOG

De Bilthovenaar maakte in de rechtbank een behoorlijke verwarde indruk en wiebelde voordurend zenuwachtig met zijn benen. Hij wilde zich ook niet laten bijstaan door een advocaat, maar kreeg er door de rechtbank een toegevoegd. Die ziet aanwijzingen dat hij een kwetsbaar persoon met psychische problemen is. Daardoor is hij mogelijk niet in staat om zijn eigen belangen te behartigen. De zaak heeft nu al zichtbaar grote impact op hem.
De verdachte weigerde onlangs mee te werken aan een gedragsonderzoek door een psycholoog en psychiater, maar die concludeerden wel dat hij vermoedelijk een psychische stoornis heeft. De officier van justitie maakt zich ook grote zorgen over de kans op herhaling. Volgens hem gaat het vaak van kwaad tot erger als zedendelinquenten eenmaal een drempel over zijn en dat zou bij deze verdachte het geval kunnen zijn.

EERDERE ZEDENZAKEN

De afgelopen jaren is de man twee keer eerder met politie en justitie in aanraking geweest in verband met zedenzaken: zes jaar geleden voor potloodventen en twee jaar geleden voor het roepen van seksuele voorstellen naar een vrouw. Het OM wil laten onderzoeken welke behandeling nodig is om te voorkomen dat de verdachte in de toekomst nog verder een gevaar voor de samenleving wordt.
Ik vind het geen nut hebben met om met een psycholoog of psychiater te praten, ik wil gewoon keiharde behandeling.
Verdachte van verkrachtingspoging
Volgens zijn advocaat maakt de gezondheidstoestand van de Bilthovenaar het twijfelachtig of hij wel een strafproces kan ondergaan, maar observatie in het Pieter Baancentrum ziet hij als voorsorteren op tbs met dwangverpleging. Hij wil dat zijn cliënt eerst in een kliniek wordt behandeld, totdat hij rustig en stabiel is. Maar daar ging de rechtbank niet in mee.

VERDACHTE WIL TBS

De verdachte zelf leek juist uit te zien naar opname in het Pieter Baan Centrum. "Inhoudelijk over de zaak heb ik niet zoveel te melden, maar tbs-behandeling wil ik wel aan meedoen", zei hij nauwelijks verstaanbaar. Hij voegde daar aan toe: "Ik vind het geen nut hebben met om met een psycholoog of psychiater te praten, ik wil gewoon keiharde behandeling."
Het zal nog maanden duren voor de deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld of de man een stoornis heeft, hoe gevaarlijk die is en in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is. De wachttijd voor observatie is door de coronacrisis inmiddels opgelopen tot een half jaar. De Bilthovenaar blijft voorlopig in hechtenis. Zijn rechtszaak gaat op 24 augustus verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.