Oudewaternaren leggen zich niet neer bij sluiting hotel-restaurant Abrona

Milou aan het werk in hotel-restaurant Abrona
Milou aan het werk in hotel-restaurant Abrona © RTV Utrecht / Noes Petiet
OUDEWATER - "Het kan niet en het mag vooral niet," zegt Anouk Six, de zus van een van de medewerkers van het hotel-restaurant Abrona, een begrip in de stad Oudewater. Zorgorganisatie Abrona besloot half mei definitief de stekker uit de horeca-instelling te trekken, waar mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding aan het werk konden.
Milou, de zus van Anouk, is verstandelijk beperkt en heeft autisme. Ze heeft in het hotel leren schoonmaken, de was doen en helpen in de keuken. Volgens Anouk mist Milou haar werkplek enorm en leidt het gebrek aan een routine tot dwangmatig en onrustig gedrag. "Ze vraagt elke dag of ze weer naar Abrona kan".
Anouk: "Ik hoop dat mensen opstaan en ons gaan helpen"

GELIEFDE PLEK

In 1999 opende het hotel, waar als eerste in Nederland verstandelijk gehandicapten aan de slag konden. Hoewel het een geliefde plek is voor zowel werknemers als bezoekers, kostte de instelling al jaren meer geld dan dat het opleverde. Uit het plan 'Abrona Goed & Gezond' volgde het besluit dat de investeringen om de voorziening open te houden beter naar de zorg voor de cliënten kon gaan.
Toke Piket, voorzitter van de raad van bestuur bij Abrona, begrijpt de emotie rondom het besluit, en vindt het mooi dat er zoveel betrokkenheid uit de omgeving is voor de instelling. "We hebben er jaren geld bij gedaan, uit de overtuiging dat het een hele mooie locatie was om dagbesteding te bieden. Maar we kunnen het ons niet meer permitteren om die zorgbudgetten in de horeca-onderneming te investeren. "
"Wij denken als zorginstelling dat de toekomst ligt bij digitale voorzieningen en willen ons daarop focussen in plaats van het uitbaten van een eigen horeca-onderneming. We weten nog niet precies waar de cliënten heen kunnen, maar we hebben begrepen dat er al oplossingen in beeld zijn om ze een nieuwe werkplek te kunnen bieden."

PETITIE

De Oudewaternaren laten het er niet bij zitten. De petitie 'Behoud Abrona in Oudewater', is inmiddels al bijna 2000 keer ondertekend. Raadslid Wim Knol, initiatiefnemer van de petitie, is vooral boos op de zorginstelling vanwege het gebrek aan overleg met de gemeente. Als een 'dief in de nacht' zou Abrona het besluit hebben genomen, zonder eerst te kijken naar de mogelijkheden en zonder duidelijke motieven te geven voor het besluit. Hij is bezig met een reddingsplan om de voorziening te redden. "Dit laten we niet gebeuren".
Anouk maakt zich vooral zorgen over het gebrek aan een goede alternatieve werkplek voor haar zus. 'De begeleiding in dit hotel is precies wat mijn zus nodig heeft'. Hoewel ze het mooi zou vinden als een ondernemer het hotel-restaurant overneemt is het maar de vraag of haar zus er kan blijven werken. 'Een hotel-restaurant runnen is een, maar begeleiding bieden aan mensen met een verstandelijke beperking is een vak op zich'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.