Annuleren of afwachten? Patricia heeft stress door geboekte vakantie

PROVINCIE UTRECHT - Het vakantiegevoel voor veel Utrechters blijft dit jaar achterwege. Dat blijkt uit een onderzoek van RTV Utrecht onder ruim 2000 mensen. De helft van de respondenten heeft nog wel vakantieplannen, de rest boekt dit jaar geen vakantie óf moet een reis annuleren. Patricia uit Amersfoort deed ook mee aan het onderzoek en gaf aan dat ze nu even geen zin meer heeft in haar droomreis.
Patricia in betere vakantietijden.
Patricia in betere vakantietijden. © Privé foto
Want die droom was één grote reis maken met het hele gezin. Petricia: "Daar hadden we voor gespaard. We vierden een trouwdag dit jaar en ik ben 50 geworden dus we hadden allerlei redenen om een grote reis te maken." Die reis werd dan ook geboekt, een drieweekse toertocht door Californië in de Verenigde Staten.
COVID-19 gooide roet in het eten en hoewel de reis nog niet geannuleerd is, weet Patricia al dat ze niet gaan. Ze ziet het niet zitten om een reis te maken als niet alle faciliteiten open zijn en het gezin de kans loop ziek te worden. Ook wil ze niet vast komen te zitten aan de andere kant van de oceaan. "Daar hebben wij geen zin in."
Patricia zit in de stress door geboekte vakantie.
Uit het onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat Patricia niet de enige is die er zo over denkt. Het aangetaste vakantiegevoel is een van de belangrijkste redenen om thuis te blijven of in Nederland een camping of vakantiepark te bezoeken. Minder mensen geven in het onderzoek aan bang te zijn om ziek te worden. "Met de maatregelen die getroffen gaan worden, is het voor mij geen echte vakantie", zei een van de Utrechters die heeft gereageerd.
Maar de reis is nog niet geannuleerd. De vraag is nu hoe de financiële afwikkeling verloopt en dat geeft stress. Patricia: "Als we nu gaan annuleren zijn de annuleringskosten voor ons. Als we wachten is de kans dat we wel moeten gaan, of het reisbureau gaat annuleren en dan krijgen we een voucher."
De brancheorganisatie voor reisbureaus ANVR adviseert mensen die al een vakantie hebben geboekt te wachten. "Er is hoop, wacht even af, doe even niks. De reisorganisatie gaat contact met je opnemen als je al geboekt hebt."
Patricia hoopt de reis volgend jaar of het jaar erop alsnog te kunnen maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.