RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Extra steun voor Utrechtse cultuurinstellingen

UTRECHT - Vijf grote cultuurinstellingen in Utrecht krijgen extra subsidie om de corona-crisis door te komen. Het gaat om TivoliVredenburg, het Centraal Museum, de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker/Podium Hoge Woerd en Museum Speelklok. De instellingen kunnen ruim vijf miljoen euro verdelen.

Dat blijkt uit een brief van minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer en de reactie van de gemeente daarop. De minister stelt namelijk de helft van het bedrag beschikbaar, mits de lokale overheid de andere helft bijpast. Daar lijken de gemeente en de provincie toe bereid, blijkt uit een bericht van wethouder Anke Klein van cultuur.

Wethouder Klein: "Deze financiële steun is hard nodig, omdat de kunst en cultuursector heel hard is geraakt door het coronavirus. Podia, musea, bioscopen en concertgebouwen moesten van de ene op de andere dag hun deuren sluiten. Juist de instellingen met relatief hoge publieksinkomsten, zoals TivoliVredenburg dat 70% van de inkomsten zelf weet te genereren, worden getroffen."

Toch is dit bedrag nog niet genoeg. Volgens de wethouder blijft er een fors aantal makers en instellingen dat in haar voortbestaan wordt bedreigd. Uit een inventarisatie die de gemeente heeft gedaan, blijkt dat alleen al tot 1 juli 2020 de netto schade 4,75 miljoen euro bedraagt. Het gaat daarbij alleen om door de gemeente gesubsidieerde instellingen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -