FNV: 'Productie slachthuizen moet omlaag voor veiligheid werknemers'

Een slachthuis in Friesland
Een slachthuis in Friesland © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De snelheid waarmee dieren worden geslacht in grote slachterijen moet omlaag. Dat concludeert vakbond FNV na een enquête onder werknemers. De vleesproductie ligt nu zo hoog, dat het voor het personeel in slachthuizen vooralsnog onmogelijk is om 'coronaproof' te werken. "Er is zeker geen sprake van anderhalve meter afstand", zegt FNV-bestuurder Karel de Buijzer.
De vakbond richt zijn pijlen vooral op grote slachthuizen, waar veel arbeidsmigranten werken. "Zij wonen vaak samen op campings of in hotels met veel mensen op één kamer, terwijl ze geen gezin vormen. Ook reizen ze met acht tot zestien mensen in één busje. Dat is zeer onveilig", aldus De Buijzer.
HUTJE-MUTJE
Binnenin grote slachthuizen is het bovendien vaak druk. FNV-bestuurder De Buijzer neemt Westfort in de provincie Utrecht als voorbeeld. Negen werknemers van deze slachterij uiten in de FNV-enquête hun zorgen over de werkomgeving daar. De Buijzer: "Ze geven aan dat ze zich onveilig voelen, omdat er te weinig afstand gehouden kan worden."
De Buijzer vervolgt: "In de productie staan mensen hutje-mutje naast elkaar. Bij binnenkomst verzamelen mensen zich op één punt. De kleedkamers zijn te klein om met tientallen mensen tegelijk om te kleden en afstand te houden. Zo is die anderhalve meter niet mogelijk."
Volgens de FNV-bestuurder zit er maar één ding op als het gaat om de veiligheid van werknemers. "De productiesnelheid moet omlaag en er moet ruimte gecreëerd worden. Dat betekent dat bijvoorbeeld niet iedereen tegelijk naar binnen moet, maar om beurten. Er moet ook gecontroleerd worden."

MAATREGELEN

Westfort zegt in een reactie dat de resultaten van de FNV-enquête niet bij het bedrijf bekend zijn. Directeur Robbert van 't Hoff laat weten: "Als er klachten zijn, dan horen wij ze natuurlijk graag. Als de FNV specifieke opmerkingen voor ons bedrijf heeft, hopen we dat de FNV deze ook zelf bij ons zal melden, zodat we kunnen verbeteren."
De directeur zegt dat sinds het uitroepen van de intelligente lockdown 'een veelvoud van maatregelen is ingevoerd op basis van een brancheprotocol'. Van 't Hoff somt op: "Het aanpassen van begin- en eindtijden, het uitbreiden van diensten, het uitbreiden van kantine en kleedruimtefaciliteiten, het plaatsen van spatschermen in de productie en het actief voorlichten van onze medewerkers."

SCHOONMAAKRONDES

Volgens Van 't Hoff houden medewerkers bovendien niet meer collectief pauze en is de kantine heringericht. In de gangen zijn volgens de directeur 'dividers' geplaatst. Ook zijn er extra schoonmaakrondes.
Gisteravond vond overigens een gesprek plaats tussen minister Schouten van Landbouw en vertegenwoordigers uit de vleessector. Dit gebeurde naar aanleiding van diverse coronabesmettingen in slachthuizen. Na afloop zei de minister dat slachthuizen zelf maatregelen moeten nemen zodat medewerkers hun werk veilig kunnen doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.