Botanisch stoepkrijten in Amersfoort: 'Niet alles is onkruid'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - Hertshoornweegbree, zachte ooievaarsbek en miezerpietertjes. Waarschijnlijk alleen bij de echte diehard plantenkenners gaat een lichtje branden bij het horen van die wonderlijke benamingen. Maar als het aan de Amersfoortse afdeling van het Instituut voor natuurbeschermingseducatie (IVN) gaat dat snel veranderen. Hoe? Met stoepkrijt.
Kees de Heer speurt met zijn hoofd gebogen tussen de klinkers bij de Amersfoortse Koppelpoort. Een paar kleine grassprietjes trekken zijn aandacht. Met stoepkrijt schrijft hij er de naam van het plantje bij. In sierlijke letters verschijnt 'kleinglaskruid'. De Heer geniet er zichtbaar van. "Door de coronacrisis kunnen we nu geen excursies houden. Door bij bijzondere plantjes de naam te zetten willen we voorbijgangers wijzen op de enorme soortenrijkdom in de stad. Zeker nu er minder mensen op straat zijn zie je veel meer dan anders."
Ieder plantje heeft zijn eigen verhaal. Bij de Koppelpoort bijvoorbeeld ook groeit muurfijnstraal. "Dat plantje is 100 jaar geleden vanuit Mexico naar Europa gekomen", legt De Heer uit. "Het lijkt een beetje op een madeliefje."
Juist in de stad is veel meer plantendiversiteit dan vroeger. Dat komt voor een deel door de opwarming van de aarde. "In de stad kunnen nu plantjes groeien die normaal alleen in Zuid-Europa voorkomen. Helemaal omdat het altijd een paar graden warmer is dan buiten de stadsgrenzen."
Ondertussen komt een buurtbewoner even kijken wat Kees op zijn hurken toch allemaal aan het doen is. Als hij uitleg heeft gekregen over de miezerpietertjes verschijnt een glimlach op zijn gezicht. "Het doet me denken aan Vroege Vogels. Ik vind het altijd mooi om te horen en te zien dat mensen zo vol passie over de natuur kunnen praten. Mooi initiatief om voorbijgangers zo op bijzondere plantjes te wijzen. Het is dus toch geen onkruid!"
Kees kan honderden verschillende plantjes markeren in de Keistad. Zodat de wandelaars iets kunnen leren over de natuur. In ieder geval tot de eerst volgende regenbui. Want hemelwater is goed voor het stekelnootje, maar krijt is er minder tegen bestand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.