Cybercrime-verdachte legt verklaring af over diefstal van half miljoen van ING-klanten

© Gemeente Veenendaal
SOESTDUINEN - Een van de jonge verdachten in een grote internetfraude-zaak, waarbij ING-klanten vanuit een hotel in Soest voor tonnen werden bestolen, heeft eindelijk besloten openheid van zaken te geven over de beschuldigingen. Dat maakte de advocaat van de verdachte vandaag bekend tijdens een voorbereidende zitting in de zaak.
De 22-jarige Mustapha T. zou samen met de 23-jarige Mohibulla A. hebben ingebroken in de computers van 62 rekeninghouders van ING. In meer dan de helft van de gevallen werd geld van een rekening overgeboekt naar de rekening van een tussenpersoon, een zogenaamde geldezel. In andere gevallen ging het om oplichting via phishing-mails. In totaal zou van 2017 tot 2019 een half miljoen euro zijn buitgemaakt en witgewassen.

OP HETERDAAD

De twee Hilversummers opereerden vanuit een kamer die zij huurden in het Hilton Hotel in Soestduinen. Zij werden op 24 februari vorig jaar op heterdaad betrapt door een speciaal cybercrime-team van de politie Midden-Nederland, maar desondanks hebben ze tot nu toe voornamelijk gezwegen over de beschuldigingen. Daar lijkt nu verandering in te komen.
Mustapha T. zou tot inkeer zijn gekomen na een bepaalde gebeurtenis in zijn leven, waar zijn advocaat Boumanjal verder niets over wilde zeggen in de rechtszaal. In een gesprek met de officier van justitie heeft de raadsman onlangs al naar voren gebracht dat zijn cliënt een andere proceshouding zal aannemen en een verklaring wil afleggen.

ANDERE VERDACHTEN

De verklaring die T. gaat afleggen kan belangrijke gevolgen hebben voor zijn medeverdachte en anderen die bij deze omvangrijke cybercrime-zaak zijn betrokken, maar nog niet voor de rechter zijn verschenen. Ook zij zullen weer worden verhoord. De verdediging heeft steeds gezegd dat de jonge Hilversummers niet het brein achter de fraudezaak zijn. Achter de schermen zou een 'grote jongen' aan de touwtjes hebben getrokken.
De cybercrime-zaak zou vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar dat werd vanwege coronamaatregelen uitgesteld. Dat komt gezien de nieuwe ontwikkelingen goed uit. Een andere kwestie die nog speelt zijn claims van de gedupeerde ING-klanten. Hoe groot de ontnemingsvorderingen aan het adres van de verdachten worden, hangt af van de mate waarin de gedupeerden worden gecompenseerd door bank of verzekering.
Het inhoudelijke behandeling van de zaak is nu gepland op 15 oktober. Alle feiten en verdenkingen worden dan met de verdachten besproken. Ze krijgen dan ook te horen welke straf het OM eist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.