Celstraf voor jaloerse Veenendaalse na zoutzuuraanval op vrouw uit Renswoude

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
RENSWOUDE/VEENENDAAL - Een 52-jarige vrouw uit Veenendaal moet de gevangenis in omdat ze de hulp van haar moeder zoutzuur in het gezicht heeft gegooid. Dat gebeurde vorig jaar november in haar moeders huis in Renswoude. De hulp liep door het zuur brandwonden op en raakte vrijwel blind aan één oog. De rechters vinden zware mishandeling met voorbedachte raad bewezen.
De rechtbank in Utrecht veroordeelde de vrouw vandaag tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Zij moet zich psychisch laten behandelen in een kliniek en mag niet meer in Renswoude komen. De vrouw moet het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 26.000 euro betalen en mag geen contact met haar hebben.
De opgelegde celstraf is iets lager dan de eis van Openbaar Ministerie twee weken geleden. De rechter houdt rekening met de psychische kwetsbaarheid van de verdachte, die aan verschillende stoornissen lijdt. De proeftijd bij het voorwaardelijk deel van de straf is daarom een jaar langer, omdat de rechter vindt dat de vrouw langdurig, intensief moet worden begeleid.

JALOERS

Het drama gebeurde op 15 november vorig jaar. De moeder van de verdachte was bezig met verhuizen naar een kleinere woning en het slachtoffer hielp haar met schoonmaken van haar oude huis. Daar zou ook onverwacht de dochter aanwezig zijn geweest en die zou gelijk de confrontatie met het slachtoffer hebben gezocht. Terwijl de hulp bezig was met schoonmaken werd het zuur in haar gezicht gegooid. Dat veroorzaakte direct helse pijnen.
De dochter leek jaloers te zijn op de band tussen haar bejaarde moeder en het slachtoffer, die al 13 jaar vanuit de kerk vrijwilligerswerk voor haar deed. De moeder, die inmiddels is overleden, vertelde de politie dat zij de vrouw als haar beste vriendin beschouwde. Ze maakten regelmatig uitstapjes en gingen samen uit eten. De dochter zou zich al jaren niet hebben laten zien.

VERDACHTE GING OP GELUID AF

De verdachte verklaarde eerder dat zij de hulp een lesje wilde leren, omdat die spullen van haar moeder zou hebben gestolen en het huis slecht schoonmaakte. Ze zou niet hebben geweten dat er zoutzuur in het flesje zat en hebben gedacht dat het een prikkelende of jeukende vloeistof was.
Maar volgens de rechter vroeg de vrouw haar ex-man expliciet om een flesje geconcentreerd zoutzuur en zette zij dat lang van tevoren klaar in het huis van haar moeder. De verdachte is zelf weliswaar zeer slechtziend, maar ging op het geluid af toen zij de inhoud van het flesje in de richting van het slachtoffer gooide.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.