RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Lachgasgebruik in het verkeer is onveilig, maar niet als ik het zelf doe'

UTRECHT - Voor jongeren die lachgas gebruiken is de auto veruit de populairste plek om dat te doen. Bijkomend risico: de stap om onder invloed te rijden is daardoor klein. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert uit Utrecht.

De auto biedt warmte, comfort, privacy en genoeg ruimte om met vrienden lachgas te gebruiken. Thuis is geen optie omdat ouders daar vaak zijn en tijdens het uitgaan is de aanschaf van lachgas te duur, zeggen de respondenten.

Uit het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd, blijkt verder dat jongeren door het effect van lachgas het gevaar van rijden onder invloed niet meer goed kunnen inschatten. Ze overschatten zichzelf en onderschatten de gevaren. Het maakt gebruikers niet uit of ze geparkeerd zijn of meedoen aan het verkeer, ze gebruiken in beide situaties lachgas.

VERONTRUSTEND
Dat maakt de conclusie dat jongeren het gebruik van lachgas in het verkeer over het algemeen onveilig vinden tegenstrijdig, alleen als ze het zelf doen vinden ze het wel kunnen. TeamAlert: "De jongeren stellen in het onderzoek dat zijzelf wel onder invloed van lachgas kunnen autorijden, omdat bijvoorbeeld het effect op lachgas op hen naar eigen zeggen wel meevalt en omdat zij nog niet eerder een verkeersongeluk onder invloed van lachgas hebben meegemaakt".

De resultaten zijn verontrustend, vindt TeamAlert. Ze starten daarom in opdracht van het ministerie een campagne om de gevaren van lachgasgebruik in het verkeer aan de kaak te stellen. De jongeren in het onderzoek zeggen ook behoefte te hebben aan meer informatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -