Schippers hopen op noodfonds om boten te redden

© RTV Utrecht
UTRECHT - Schippers van historische schepen hopen op een noodfonds om hun boten drijvend te houden. Omdat door de coronamaatregelen geen boekingen binnenkomen, zijn er ook geen inkomsten. Om hun situatie onder de aandacht te krijgen, zijn de eigenaren van historische vaartuigen een petitie gestart die inmiddels ruim 11.000 keer is ondertekend.
De oude boten zijn afhankelijk van historisch evenementen en rondvaarten voor groepen om het hoofd boven water te houden. Inmiddels liggen de schepen al maanden aan wal en zien de schippers het water tot aan de lippen komen.
Sacha Emmerik vaart regelmatig met zijn boot Belle van Zuylen over de Vecht. "Alle boekingen voor de rest van het seizoen zijn geannuleerd. Dit jaar zou een fantastisch jaar worden voor de historische vloot. We zouden ook Sail Amsterdam gaan varen, we waren helemaal volgeboekt, dat valt nu ook helemaal weg."

NIET TEN ONDER

De petitie waarmee de schippers hulp hopen te krijgen, is inmiddels duizenden keren ondertekend. Ze willen graag een noodfonds van de overheid om de omzetschade te compenseren. Het onderhoud van de boten loopt in de kosten en veel schippers dreigen dan ook failliet te gaan, betogen de booteigenaren.
In totaal gaat het om zo'n vierhonderd historische schepen. Echt Hollands erfgoed volgens schipper Menno Hoekstra. Hij ligt met zijn twee schepen in Muiden: "Dit soort stadjes, wij passen in dit plaatje. Als dit verloren gaat, gaat niet alleen werkgelegenheid verloren maar ook cultureel erfgoed."

SUBSIDIE

In Nederland zijn er geen subsidies voor oude schepen. Dat komt omdat ze meestal in particulier bezit zijn en de schipper een ondernemer is die met de vaart inkomsten vangt. "Als er alleen maar kosten zijn en geen inkomsten meer, dan kun je dat niet in stand houden", zegt Sacha Emmerik. "Een boot zal dan in het uiterste geval op de sloop terechtkomen."
De schippers mogen vanaf 1 juni weer varen, maar dat kost de ondernemers meer dan dat het ze oplevert. De verwachting is dat ze dan ook aan land blijven. Ook met de RIVM-richtlijnen weten de eigenaren van zeilboten zich nog geen raad. Menno Hoekstra: "Je moet je voorstellen: dat gaat schouder aan schouder en dan de zeilen omhoog. Dat kan niet op dit moment."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.