College Oudewater wil hotel-restaurant Abrona ook behouden: 'Deze onrust had voorkomen kunnen worden'

© Abrona
OUDEWATER - Het college van Oudewater baalt ervan hoe het contact verloopt met zorgorganisatie Abrona over de sluiting van hun gelijknamige hotel-restaurant. Op de locatie kunnen mensen met een beperking onder begeleiding aan het werk, maar de zorgorganisatie is van plan om de horecagelegenheid volgende week te sluiten. Abrona heeft de gemeente daarover pas op het laatste moment geïnformeerd, zegt de wethouder.
Volgens Abrona is het hotel-restaurant niet winstgevend genoeg en past de locatie niet binnen de visie van de zorgorganisatie. "We hebben er jaren geld bij gedaan, uit de overtuiging dat het een hele mooie locatie was om dagbesteding te bieden. Maar we kunnen het ons niet meer permitteren om die zorgbudgetten in de horeca-onderneming te investeren", zei voorzitter raad van bestuur Toke Piket gisteren.

ONTSTEMD

Wethouder Bob Duindam is op z'n zachtst gezegd ontstemd. "Direct nadat we het persbericht over de sluiting van Abrona zagen, hebben we contact opgenomen. Zij hebben dit besluit zonder enige afstemming met de gemeente genomen, daar begrijp ik niets van."
Abrona geeft als verklaring dat zij eerst de cliënten, hun familie en de medewerkers wilden informeren. Vervolgens is het persbericht de wereld in gegaan. Duindam vindt dat onvoldoende. Hij vindt dat de gemeente eerder op de hoogte had moeten zijn van de voorgenomen sluiting.

OVERNAME

Er is een brief naar Abrona gegaan, waarin de gemeente erop aandringt de afwikkeling van de verkoop van het pand in overleg te doen. "Oudewater heeft een groot netwerk van succesvolle ondernemers. Ik krijg namelijk elke dag telefoontjes van mensen die de locatie inclusief zorgvoorziening willen overnemen."
Abrona staat daar volgens wethouder Duindam onwelwillend tegenover. De organisatie wil het vastgoed verkopen, zonder de gemeente daarbij te betrekken. "Ik begrijp niet hoe een organisatie als deze te pas en te onpas schermt met hoe belangrijk hotel-restaurant Abrona is geweest voor Oudewater, zonder daar naar te handelen." Duindam wil er alles aan doen de locatie inclusief zorgfunctie in het stadje te behouden.
Zorgorganisatie Abrona laat weten dat het verkoopproces gedeeld zal worden met het college van Oudewater. "Bij gelijke bieding zal de voorkeur uitgaan naar een sociaal maatschappelijke bestemming van het pand en naar een koper met een regionale betrokkenheid", aldus een woordvoerder van Abrona. Inmiddels hebben 10 potentiële kopers zich gemeld.
Abrona en de gemeente Oudewater gaan binnenkort met elkaar om de tafel. Toch had Duindam liever veel eerder en vaker een gesprek gevoerd. "Naar ons idee was er veel mogelijk en is het nog steeds mogelijk. De onrust die nu in Oudewater is ontstaan, had voorkomen kunnen worden", aldus Duindam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.