Utrechtse horeca klust aan coronamaatregelen: 'We willen wel gastvrij blijven'

© Bas Teunissen
Utrecht - Plastic schermen, QR-codes op tafel en genderneutrale toiletten. Elke kroeg in de Utrechtse horeca heeft zijn eigen oplossing om de heropening maandag soepel te laten verlopen. Maar vaker nog staan alleen de tafels wat verder uit elkaar en hoef je ook niet een zogeheten timeslot te reserveren. "Dat hoort niet bij de horeca. Wil je service aan mensen kunnen verlenen, moeten ze ook zo lang kunnen blijven zitten als ze willen."
Ferdinand Mauritz van café De Zaak zegt het stellig. "We zullen er wel alles aandoen om de doorloop te bevorderen, maar om nou te gaan werken met een klok, dat vinden wij niet gepast". De bedrijfsleider leunt ondertussen nonchalant tegen een versgebouwd houten poortje op het terras dat dienst moet gaan doen als toegangspoort. Daarachter mag je, keurig op telkens anderhalve meter afstand, vanaf maandag wachten tot je aan de beurt bent.
KLUSSEN
Het zelfgetimmerde bouwwerk van ongelakt vuren hout is duidelijk nog niet af en dat is ongeveer het beeld bij de meeste Utrechtse kroegen vandaag. De deur staat wijd open en personeel en kroegbazen zijn nog druk in de weer in kluskloffies en met accuschroefboren in de hand.
"We hebben de vloer in de was gezet, we hebben het barblad kaalgeschuurd en opnieuw gelakt, we hebben alle lampen vervangen, alle toiletpotten zijn nieuw en we hebben alles gepoetst en geboend wat er was", zegt Kim Tielemans van café Lebowski aan het Domplein. "De Keuringsdienst van Waren heeft de komende drie jaar hier niets te zoeken."
[Kader:]
Bij Lebowski geloven ze alleen niet in al te rigoureuze aanpassingen voor de anderhalve metersamenleving, omdat ze 'per se de sfeer van de kroeg willen behouden'. Het terras is een paar meter groter en er staan veel minder tafels op. Bij binnenkomst wordt je verwelkomd door een gastheer of – dame die je naar je tafel brengt, maar hier geen plexiglasschermen of reserveringen voor een tijdsslot. "Je weet dan nog steeds niet of je van de overheid meer tafels mag en we willen het gewoon ook niet. Daarvoor kom je toch niet hier? Waarom wil je de stad in? Dat is toch voor de reuring, voor het onthaasten … Nee, dat gaan we dus niet doen."
TOILETTEN
Het menu bij Lebowski is inmiddels wel aangepast, met meer gerechten die sneller op tafel kunnen, en verder zijn het vooral de genderneutrale toiletten die in het oog springen. Door de aparte dames- en heren-wc te schrappen kunnen er in ieder geval altijd twee mensen naar het toilet. "Daar hebben we nu twee bordjes met een theaterkoord waarachter je moet wachten. Als er geen bordjes zijn, is het toilet dus dicht en moet je even wachten."
Kim Tielemans achter de nieuwe welkomstbalie bij Lebowski
Kim Tielemans achter de nieuwe welkomstbalie bij Lebowski © Bas Teunissen
Ook bij De Zaak zoeken ze het in een uitbreiding van de toiletcapaciteit, maar hier komt er juist een toiletgroep bij, buiten op het plein. "Het is zo ingericht dat de wc's voldoende afstand van elkaar hebben. Ook komt er een soort desinfectiestraat waar je genoeg ruimte hebt om je handen te desinfecteren", zegt bedrijfsleider Mauritz.
Bij de houten toegangspoort op het terras staat nu trouwens al een pomp met desinfecterende gel en daar zal net als bij Lebowski "een ingangsgesprek plaatsvinden". Ook hier trouwens geen reserveringen. "De reservering is als je bij de kroeg aankomt. Misschien dat we het voor binnen wel gaan doen voor een aantal plekken, maar wel willen in principe gewoon vrije inloop."
QR-CODE
Wie een plekje wil hebben op de Tolsteegbarriëre bij Café de Poort doet er wel goed aan van tevoren te bedenken wanneer en hoelang hij naar het terras wil. Café-eigenaar Maarten de Bruin heeft helaas geen tijd om ons te woord te staan – "Het is echt veel te druk, jonguh" – maar legt in het voorbijgaan nog wel even snel uit dat ze er gaan werken met QR-codes waarmee je kunt bestellen en met online reserveringen. Op de banken buiten is – net als bij zijn andere kroeg aan de overkant, het Ledig Erf – met rood en wit tape duidelijk gemaakt waar je wel en waar je niet mag zitten. Pils, of iets anders, bestel je het liefst met een QR-code die op iedere tafel geplakt zit. Afrekenen gaat daarna ook digitaal.
Rood en wit tape bij De Poort
Rood en wit tape bij De Poort © Bas Teunissen
De Poort biedt daarmee een bijna contactloze café-ervaring, alleen de drankjes moeten nog wel worden bezorgd. Hoe doe je dat dan zonder besmettingsgevaar te lopen? Er zijn cafés die werken met een bijzettafel en anderen ruimen een flink gedeelte van de bar in waar de bestelling kan worden afgehaald. Bij Lebowski is er volgens de andere eigenaar Marco Terlou genoeg ruimte op het terras om te bedienen aan tafel, "maar we gaan alleen geen rondjes lopen". "De bestelling wordt bij één iemand aan tafel neergezet en die kan het dan verder verdelen. Je wordt ook een beetje je eigen personeel."
AFWACHTEN
Hoe ze het op de Neude gaan doen, blijft nog een beetje gissen. Er staan inmiddels grote schermen die de terrassen afschermen van de straat en personeel is nog druk in de weer met het verven van schermen die misschien tussen de tafels worden geplaatst. Maar veel meer willen kroegeigenaren Eddy Schouten en Theo Burger vanmidag niet kwijt. Ze zeiden nog vooral te wachten op de noodverordening, die er inmiddels is, zodat eindelijk duidelijk wordt wat wel en niet mag. Ze hebben trouwens wel heel veel zin om weer open te gaan. "We zijn er dan echt wel klaar voor. En je kan nu al reserveren!".
Schermen op de Neude.
Schermen op de Neude. © Bas Teunissen
Aan de Oudegracht, bij café De Morgenster, staat de deur ook wijd open vandaag. Er wordt nog altijd druk geklust, maar maandag zijn ze er zeker klaar voor, zegt eigenaar Bo van Benten in de deuropening. Ze hebben een miniterrasje van twee tafels aan de straat en beneden aan de werf zijn nog wat plekken. Verder hopen ze nog op coulance van de gemeente, zodat in het zijstraatje naast de kroeg ook nog wat tafels kunnen staan.
EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID
Binnen in de niet al te grote buurtkroeg is er wat geschoven met tafels en mag je voorlopig niet meer aan de bar zitten. "Binnen moet je reserveren en buiten ben je vrij om plaats te nemen, als er plek is." Van Benten is daarbij niet direct van plan om te controleren of groepjes die bij elkaar willen zitten wel samen een huishouding vormen. "Dat is een eigen risico en een eigen verantwoordelijkheid. En met twee personen hoeft het ook geen eigen huishouding meer te zijn."
In café DeRat zijn ze ook nog druk aan het klussen.
In café DeRat zijn ze ook nog druk aan het klussen. © Bas Teunissen
Even verderop, bij cafe DeRat, werken ze dan weer wel met tijdslots, maar hoe dat in de praktijk gaat werken weten ze ook nog niet. "Normaal als het tijd is om te gaan, zet je dan lampen aan en de muziek uit, maar dat kun je om 7 uur 's avonds nog niet doen", zegt bardame Anna Menting. "Het is allemaal nieuw voor ons en we gaan het de komende week zien. Ik ben ook wel heel benieuwd. Normaal ontstaan hier ook gewoon gesprekken aan de bar tussen wildvreemden en ik ben benieuwd of dat op anderhalve meter ook nog gebeurd".
Bijna alle horeca-ondernemers schatten dat ze door de maatregelen uitkomen op zo'n 25 tot 30 procent van de normale bezetting. "We gaan gewoon beginnen met een controleerbare opstelling", zegt Ferdinand Mauritz van De Zaak. "Als iedereen er aan gewend is denk ik dat we nog wel een stapje meer kunnen zetten, maar laten we gewoon beginnen op een manier die voor iedereen fijn is."
LIED
Kijk hieronder het 'horeca-heropeningslied'. Zo'n dertig Utrechtse horeca-eigenaren werkten er aan mee. De clip werd afgelopen maandag opgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.